skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Meeste MS-consulten telefonisch; Fampyra-testen uitgesteld

Neurologen doen in deze corona-tijd de meeste consulten van MS-patiënten voorlopig telefonisch, zo blijkt uit een rondvraag. ‘Tenzij een nadere beoordeling snel nodig is’, zo laten de academische MS-centra van Amsterdam en Rotterdam weten.

VideobellenNeuroloog dr. Brigit de Jong (MS Centrum Amsterdam en lid van onze Medische Adviescommissie) legt uit dat het centrum van elke patiënt is nagegaan of deze medicatie gebruikt die van invloed kan zijn op het aantal witte bloedcellen. Een verlaging daarvan zou namelijk volgens internationale adviezen een risico kunnen vormen voor corona. ‘We zullen bij sommige mensen de komende tijd extra bloedcontroles uitvoeren om dat zo goed mogelijk in de gaten te houden’. De Jong merkt op dat patiënten veel begrip hebben voor hoe het nu loopt.

Haar Amsterdamse collega dr. Bob van Oosten maakt zich intussen wel een beetje zorgen over de mogelijke terughoudendheid van mensen met MS om zich bij een specialist te melden als dat eigenlijk geboden is. Hij en zijn collega’s proberen sowieso tijd vrij te maken voor mensen die niet langer kunnen wachten en second opinions.

Dr. Gerald Hengstman (Catharina-ziekenhuis Eindhoven, tevens voorzitter Stichting MS Zorg Nederland): ‘Alleen hoge spoed wordt nog gezien. Artsen en verpleegkundigen staan stand-by om eventueel ingezet te worden op de corona-afdelingen als de drukte verder toeneemt’.

Fampyra

Dat er in deze periode niets terechtkomt van de door het Zorginstituut Nederland verplicht gestelde tussentijdse tests voor mensen die voor een mobiliteitsprobleem het medicijn Fampyra krijgen voorgeschreven, vinden de neurologen geen probleem.

Dr. Brechtje Jelles (Gelre Ziekenhuizen) vindt het tijdelijk vervallen van de looptesten voor Fampyra ook geen probleem. “Niet-spoedeisend. Denk dat iedereen die al Fampyra gebruikt, dat zal kunnen blijven doen voorlopig. Een looptest zal bovendien ook digitaal kunnen. Met een filmpje en een stopwatch moet je een eind kunnen komen’.

Back To Top
X