Skip to content

Jammer genoeg is er nog geen medicijn dat MS geneest. Wel kun je met therapie en medicatie symptomen flink verminderen. Zo zorg je ervoor dat de kwaliteit van jouw leven verbetert.

Er zijn op dit moment veertien geregistreerde geneesmiddelen voor de behandeling van MS. Er zijn medicijnen die beschadiging aan je zenuwen vertragen. Ze verkorten de aanvalsduur van je schubs of ze vertragen MS. Je hebt ook geneesmiddelen die bepaalde symptomen bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, pijn, blaasproblemen, spierspasmen en verstopping. Let op: geen van deze medicijnen beïnvloeden de langzame achteruitgang van je zenuwcellen.

MS Zorg Nederland heeft video’s over de meest gebruikte medicijnen.

Therapie

Als je MS hebt, heb je vaak verschillende klachten. Dan is het prettig als je naar één adres kunt: een behandelcentrum met een compleet MS-team. Zo’n team bestaat uit verschillende zorgverleners. Vanuit verschillende invalshoeken kijken ze naar je klachten. Ook kijken de zorgverleners samen naar jouw mogelijkheden — in de behandeling van de gevolgen van MS is vaak meer mogelijk dan je misschien denkt.

Het team bestaat vaak uit een:

  • Neuroloog – specialist in werking en ziekten van het centrale zenuwstelsel, oftewel de hersenen en het ruggenmerg
  • MS-verpleegkundige – gediplomeerde verpleegkundige met bijzondere specialisatie in het behandelen en begeleiden van mensen met MS
  • Psycholoog – Helpt je bij psychische klachten
  • Fysiotherapeut – leert je op de juiste manier te blijven bewegen. Ook met klachten als spierstijfheid, spierzwakte, pijn, slijm in longen en doorbloedingsproblemen.
  • Ergotherapeut – helpt je aan tips voor diverse dagelijkse handelingen en de omgang met beperkte energie. Je leert bijvoorbeeld om te gaan met je vermoeidheid.
  • Revalidatiearts – leert je om te gaan met de gevolgen van MS en begeleidt je om weer goed te functioneren
  • Oogarts – voor visuele problemen
  • Uroloog – voor blaas- en darmproblemen.

MS Zorg Nederland heeft video’s over de verschillende zorgverleners die betrokken kunnen zijn bij MS. Waarvoor kunnen zij ingeschakeld worden, hoe gaan zij te werk en waar zijn zij te vinden?

MS-verpleegkundige: spin in het web

De MS-verpleegkundige speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen verschillende artsen. En dat niet alleen: hij of zij is ook de brug tussen jou en je artsen. De MS-verpleegkundige loopt sneller binnen bij de neuroloog. Hij of zij geeft informatie, beantwoordt praktische vragen, inventariseert klachten en luistert naar je. Binnen het MS-team begeleidt en ondersteunt hij of zij je – lichamelijk, psychisch en sociaal.

 

Aanvullende behandelingen

MS is niet te genezen, maar soms kan een aanvullende behandeling bijdragen aan de kwaliteit van je leven. Ook kan deze je basisbehandeling ondersteunen. Door de extra behandelmogelijkheden heb je misschien het gevoel het heft meer in eigen hand te hebben. Plus: je draagt zelf actief bij aan je eigen gezondheid. Belangrijk is wel dat je steeds met je arts en MS-verpleegkundige overlegt — behandelvormen en therapieën moeten elkaar ondersteunen en niet tegenwerken.

We weten steeds meer over MS

Dit komt bijvoorbeeld door de vele onderzoeken in verschillende academische MS-centra en gespecialiseerde revalidatiecentra. Bovendien werken zij vaak samen met buitenlandse collega’s. Hierdoor kunnen onderzoekers nieuwe inzichten en ontwikkelingen direct met elkaar delen. Ook is er een netwerk van MS-verpleegkundigen en werkt MS Zorg Nederland aan geïntegreerde zorg tussen medische en paramedische zorgverleners.

MS Vereniging Nederland geeft mensen met MS een stem

Zodat onderzoeken zich steeds vaker richten op wat jij nodig hebt. De vereniging zit steeds vaker aan tafel bij ontwikkelingen van hulpmiddelen voor behandelingen en therapieën.

Zorgzoeker

Met de Zorgzoeker vindt u zorgverleners die zijn aangesloten bij MS Zorg Nederland.

MS Zorg Nederland is op dit moment actief in de roze gekleurde gebieden. Hier zijn netwerken van in MS gespecialiseerde zorgverleners gevormd.

>> Meer informatie over MS Zorg Nederland

Back To Top