Skip to content

MS-medicatie kan voor mensen met MS die ook migraine hebben tot gevolg hebben dat die migraine erger wordt. Zo blijkt uit een artikel in het digitale maart-2024-bulletin van het ‘Europees comité voor behandeling en onderzoek van multiple sclerose’ (ECTRIMS). In het artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de combinatie van MS met migraine. Als voorbeeld van die gebleken migraine-verergering bij MS-medicatie noemt het bulletin het medicament interferon-bèta.

Het artikel begint met de opmerking dat migraine heel lang als een veel voorkomende aandoening bij mensen met MS is beschouwd. Maar volgens in 2023 gepubliceerd Amerikaans onderzoek is er vrijwel zeker geen direct verband tussen de twee. Wel zijn er andere onderzoeken bekend waarbij is gebleken dat MS en migraine veel genetische varianten gemeen hebben.

Over de combinatie migraine en MS zijn ook elders op internet diverse publicaties te vinden. Zoals een verslag van het in 2023 in Barcelona gehouden Europese hoofdpijncongres. Daar publiceerden Iraanse onderzoekers dat migraine betrekkelijk veel voorkomt bij mensen met MS. En dat bij sommigen van hen de hoofdpijn erger wordt voor of tijdens een MS-aanval .

Redactie MSnieuws

Bronnen:

https://mailchi.mp/ectrims.eu/new-insight-migraine-and-multiple-sclerosis?e=6054090ee0

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36631270/

https://www.mednet.nl/congres-nieuws/veel-ms-patienten-hebben-ook-migraine/#:~:text=Migraine%20komt%20relatief%20veel%20voor,op%20gefocust%20zouden%20moeten%20zijn.

Back To Top