Mensen met een beperking, onder wie dus ook mensen met MS, hebben meer moeite om financieel rond te komen dan anderen. Dat blijkt uit het rapport ‘Meerkosten van het leven met een beperking’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) .

Het Nibud deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aan het onderzoek werkte onder meer Ieder(in) mee, de patiëntenorganisatie waarvan ook MS Vereniging Nederland lid is. Ieder(in) maakt zich sterk voor het verminderen van de stapeling van zorgkosten voor mensen met een beperking. En voor een hoger inkomen.

Het Nibud heeft verschillende voorbeeldbegrotingen opgesteld met daarin diverse financiële situaties waarmee iemand met een beperking te maken kan krijgen. “Met hogere uitgaven en minder inkomsten moeten zij meer dan anderen puzzelen om rond te komen of ze komen structureel te kort”, concludeert het rapport.

Meerkosten

De meerkosten kunnen volgens de voorbeelden van het Nibud variëren van  € 1000 tot € 4500 per jaar. Zo moeten mensen met een beperking vaak meer geld uitgeven om dingen te kunnen doen die anderen als normaal beschouwen. Die meerkosten zijn voor iedereen verschillend maar kunnen sterk oplopen omdat het vaak gaat om een combinatie van uitgaven. Zoals extra energiekosten, vervoerskosten, aanpassingen in huis, ondersteuning in de huishouding en een duurdere ziektekostenverzekering.

De vergoedingen voor die kosten blijken niet altijd dekkend. Er gelden eigen bijdragen en sommige dingen worden gewoon niet vergoed. Denk daarbij aan eigen bijdragen voor medicijnen, een hogere elektriciteits- en telefoonrekening, een automatische versnelling in de auto of op vakantie gaan met extra hulp of een aangepaste vakantiewoning. 

Behalve hogere kosten is er vaak ook een lager inkomen. De mogelijkheid om meer inkomen te krijgen, bijvoorbeeld door meer te werken of promotie te maken, hebben veel gehandicapten niet.

Voor sommige meerkosten kan een vergoeding  worden aangevraagd of een toeslag. Dat beperkt voor een deel de meerkosten. Maar het vinden van de weg in vergoedingenland is voor veel mensen te ingewikkeld en  brengt veel administratie met zich mee. Wat weer kan leiden tot afhaken bij de aanvraag. Bovendien verschillen de tegemoetkomingen  in de kosten per gemeente.

Hulp

Misschien herken je jouw situatie in wat hierboven beschreven staat. En vraag je je af hoe je rond moet komen en of er mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen. Je kunt dan contact opnemen met je gemeente. Of bellen met Geldfit, adviseert het Nibud. Geldfit heeft een telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800-8115 – dat kan anoniem – en een website: 0800-8115.nl. De mensen van Geldfit bekijken samen met jou welke organisatie in jouw regio je verder kan helpen. De service is gratis.

Ook is er een internetpagina van het Rijk over extra geld bij hoge zorgkosten:(https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/extra-geld-bij-hoge-zorgkosten).

Redactie MSnieuws, 11.7.2024.

Bronnen:

https://www.Nibud.nl/nieuws/meerkosten-beperking-drukken-flink-op-huishoudbudget

Nibud: Mensen met een beperking hebben meer moeite om rond te komen – Iederin

Geldproblemen – Nibud