Skip to content

De Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland gaat op korte termijn het verenigingsbestuur adviseren over hoe te reageren op een nieuwe toedieningspraktijk van het medicament Tysabri. Dit mede naar aanleiding van ophef die daarover is ontstaan door de publicatie van het onderzoeksplatform Follow The Money (FTM).

Het onderzoeksplatform stelt dat Tysabri-fabrikant Biogen neurologen probeert aan te zetten tot behandelingen bij patiënten thuis met Tysabri. Dit in plaats van een infuus in het ziekenhuis. Met een licht aangepaste versie van een lucratief medicijn tegen multiple sclerose zou Biogen op die manier zijn monopolie proberen te verlengen, aldus het platform.

Of veel neurologen in het land inderdaad op grote schaal de door Biogen nieuw geboden route volgen is nog onduidelijk. Follow the Money noemt in dit verband ziekenhuizen in Heerenveen, Leeuwarden, Eindhoven, Beverwijk, Ede, Enschede en Nijmegen. Dit terwijl volgens FTM “wordt betwijfeld of Tysabri echt zonder zorgen thuis kan worden gebruikt. Het Europees Medicijnagentschap raadt thuistoediening van dit middel expliciet af, specialisten denken dat het alleen onder strikte voorwaarden kan.”

Het bestuur van MS Vereniging Nederland zou hierover graag een standpunt willen innemen, vandaar de adviesaanvraag aan de Medische Adviescommissie.

Nieuwe samenstelling

Die commissie is in 2019 opgericht en nu nieuw samengesteld. Voorzitter dr. Eric van Munster (voormalig neuroloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch) is opgevolgd door dr. Jop Mostert, al sinds 2009 neuroloog van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. In de adviescommissie zitten verder:

  • epidemioloog en neuroloog dr. Brigit de Jong van het MS Centrum Amsterdam,
  • neuroloog dr. Jan Meilof van het MS Centrum Noord Nederland,
  • neuroloog dr. Gerald Hengstman (voorheen Catharina-ziekenhuis Eindhoven, nu directeur van de eerste en enige particuliere MS-kliniek Upendo in Boxtel en tevens voorzitter Stichting MS Zorg Nederland),
  • immunoloog professor dr. Esther de Vries (Universiteit Tilburg),
  • Jolanda van Gorkum (Parkinson/MS-verpleegkundige van het Alrijne ziekenhuis in Leiden/Leiderdorp) en
  • de in MS gespecialiseerde revalidatiearts dr. Jetty van Meeteren (academisch ziekenhuis Erasmus MC, Rotterdam).

De commissie kan zonodig een beroep doen op externe deskundigen, bijvoorbeeld  op het gebied van urologie, paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek) en neuropsychologie.

Behalve voorzitter Erik van Munster hebben nog drie leden van het eerste uur de commissie verlaten: neuroloog dr. Brechtje Jelles (Gelre Ziekenhuizen), stamceldeskundige dr. Ellen Kramer en fysiotherapeut/manueel therapeut Renée Spermon-Marijnen MSPT.

Redactie MSnieuws

Bronnen:

het bestuur van MS Vereniging Nederland, dr. Jop Mostert en Medische advies commissie MS Vereniging Nederland.

Back To Top