skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Zinbryta van de markt

Biogen heeft besloten om Zinbryta (daclizumab beta) per direct van de markt te halen. Dit na meldingen over ontstekingen van de hersenen en het hersenvlies bij gebruik van Zinbryta. Biogen zal de komende tijd nauw samenwerken met registratie-autoriteiten en artsen om Zinbryta-patiënten optimaal te begeleiden bij het wijzigen van de behandeling.

Daclizumab was sinds februari 2017 in Nederland beschikbaar als tweedelijns medicatie voor mensen met relapsing-remitting MS. Vanwege mogelijke bijwerkingen en risico’s werd Zinbryta alleen als tweedelijns medicatie gebruikt, bij patiënten waar eerder gebruikte MS medicatie niet (voldoende) hielp.

De belangrijkste conclusies van Biogen om tot dit besluit te komen, zijn:

  • De veiligheid van patiënten is de belangrijkste prioriteit;
  • Het EMA is een onderzoek gestart (een zogeheten artikel 20-procedure) na meldingen over ontstekingen van de hersenen en het hersenvlies bij gebruik van Zinbryta.
    Gezien de aard en complexiteit van de gemelde bijwerkingen zijn we van mening dat het risico-batenprofiel van Zinbryta dusdanig is veranderd dat het, in het belang van patiënten, het beste is om het medicijn wereldwijd van de markt te halen.
  • Biogen zal de komende tijd nauw samenwerken met registratie-autoriteiten en artsen om Zinbryta-patiënten optimaal te begeleiden bij het wijzigen van de behandeling.
  • Daclizumab was sinds februari 2017 beschikbaar als tweedelijns medicatie voor mensen met relapsing-remitting MS. Daclizumab bindt aan een bepaald type witte bloedcellen (geactiveerde T cellen), waardoor de hoeveelheid ontstekingen die optreden in het centrale zenuwstelsel verminderd zouden worden. Met als gevolg: minder schubs en minder nieuwe afwijkingen op de MRI-scan van de hersenen.

 

Back To Top
X