skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

MS is helaas (nog) niet te genezen. Naast een gewone MS-behandeling, blijkt voor sommigen dat een alternatieve behandeling het leven aangenamer kan maken. Als je dat wil, dan is het belangrijk dat je dat bespreekt met je arts. Behandelvormen en therapieën moeten elkaar ondersteunen en niet tegenwerken.

Er zijn drie in het oog springende alternatieve behandelingen voor mensen met MS:

  • Acupunctuur
  • Medicinale cannabis
  • Feldenkrais-therapie

Zorgverzekeraars vergoeden deze alternatieve behandelingen meestal niet.

Acupunctuur

Heb je last van incontinentie of dat je je blaas niet goed kunt legen? Dan kan het zijn dat jouw blaasspieren niet goed werken. Dit komt door een slechte zenuwwerking. Acupunctuur kan soms helpen.

Medicinale cannabis

Bij cannabis denk je misschien aan wiet uit een coffeeshop. Maar wist je dat medicinale cannabis heel anders is? Zo zitten er minder schadelijke stoffen in en is de medicinale werking hoger. Hierdoor kan deze helpen bij chronische pijn via je zenuwstelsel, maar ook bij bijvoorbeeld spierkrampen en -trekkingen. Sommigen merken althans dat dan de klachten minder worden.

Feldenkrais-therapie

Feldenkrais-therapie maakt je bewust van hoe je beweegt. Ook leer je hoe je anders kunt bewegen, door bijvoorbeeld meer te ontspannen. Je hebt minder pijn en je begint je beter te voelen. Er zijn twee soorten therapieën:

  1. In een groep
    Je krijgt oefeningen die je zittend of liggend kunt doen. Op een speelse manier leer je nieuwe mogelijkheden om te bewegen.
  2. Individueel
    Naast een mondelinge instructie krijg je ook een bewerking met de handen. Je voelt hoe je een beweging anders kunt doen: minder belastend en minder pijnlijk.
Back To Top
X