skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Jammer genoeg is er nog geen medicijn dat MS geneest. Wel kun je met therapie en medicatie symptomen flink verminderen. Zo zorg je ervoor dat de kwaliteit van jouw leven verbetert.

Er zijn op dit moment veertien geregistreerde geneesmiddelen voor de behandeling van MS. Er zijn medicijnen die beschadiging aan je zenuwen vertragen. Ze verkorten de aanvalsduur van je schubs of ze vertragen MS. Je hebt ook geneesmiddelen die bepaalde symptomen bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, pijn, blaasproblemen, spierspasmen en verstopping. Let op: geen van deze medicijnen beïnvloeden de langzame achteruitgang van je zenuwcellen.

MS Zorg Nederland heeft video’s over de meest gebruikte medicijnen.

Therapie

Behandeling MSOm klachten te verminderen kun je ook denken aan therapie.

 • Fysiotherapie
  Je leert op de juiste manier te blijven bewegen. Ook met klachten als spierstijfheid, spierzwakte, pijn, slijm in longen en doorbloedingsproblemen.
 • Oefentherapie Mensendieck en Cesar
  Je leert een goede houding aan te nemen. Je doet oefeningen om te ontspannen en om goed adem te halen.
 • Ergotherapie
  Je leert bijvoorbeeld om te gaan met je vermoeidheid. Zo kun je dingen makkelijker blijven doen.
 • Logopedie
  Je krijgt hulp bij taal-, slik- en stemproblemen.
 • Revalidatie
  Je leert om te gaan met de gevolgen van MS

Aanvullende behandelingen
MS is niet te genezen, maar soms kan een aanvullende behandeling bijdragen aan de kwaliteit van je leven. Ook kan deze je basisbehandeling ondersteunen. Door de extra behandelmogelijkheden heb je misschien het gevoel het heft meer in eigen hand te hebben. Plus: je draagt zelf actief bij aan je eigen gezondheid. Belangrijk is wel dat je steeds met je arts en MS-verpleegkundige overlegt — behandelvormen en therapieën moeten elkaar ondersteunen en niet tegenwerken.

We weten steeds meer over MS
Dit komt bijvoorbeeld door de vele onderzoeken in verschillende academische MS-centra en gespecialiseerde revalidatiecentra. Bovendien werken zij vaak samen met buitenlandse collega’s. Hierdoor kunnen onderzoekers nieuwe inzichten en ontwikkelingen direct met elkaar delen. Ook is er een netwerk van MS-verpleegkundigen en werkt MS Zorg Nederland aan geïntegreerde zorg tussen medische en paramedische zorgverleners.

En wist je dat MS Vereniging Nederland mensen met MS een stem geeft? Zodat onderzoeken zich steeds vaker richten op wat jij nodig hebt. De vereniging zit steeds vaker aan tafel bij ontwikkelingen van hulpmiddelen voor behandelingen en therapieën.

Back To Top
X