skip to Main Content

Op 27 oktober staan 7 MS-onderzoekers tot je beschikking voor al jouw vragen over MS en cognitie. Via je computer of tablet kun je deelnemen aan één van de 7 break-outsessies.

De sessies duren 30 minuten; er is plaats voor maximaal 70 deelnemers (op = op).

Bij deelname schrijf je je in voor één sessie om 10.40 uur en één sessie om 11.25 uur. Je hebt keuze uit de volgende sessies:

 1. Hersennetwerken en cognitief functioneren
  Menno Schoonheim houdt zich vooral bezig met nieuwe manieren om MRI-scans te bekijken. Daarmee probeert hij cognitieve stoornissen beter te begrijpen. Wat meet je precies met een MRI en hoe zien cognitieve stoornissen eruit op MRI?
 2. Corticale laesies en cognitie
  Piet Bouman onderzoekt MS-laesies in de hersenschors (ook wel cortex genoemd). Deze spelen een belangrijke rol in fysieke en cognitieve klachten. Op veel MRI-scans zijn deze echter niet te zien. Hij gebruikt kunstmatige intelligentie om dit te veranderen.
 3. Veranderingen bij vroege MS
  Maureen van Dam volgt mensen die recentelijk de diagnose MS hebben gekregen voor langere tijd. Welke veranderingen in de hersenen treden op tijdens de vroege fase en hoe vergaat het deze mensen in het dagelijks leven (werk, fysiek en cognitief functioneren). Wie krijgt cognitieve problemen en wie niet?
 4. Effect van medicatie
  Marike van Lingen onderzoekt de effecten van Tecfidera op de hersenen en cognitie. Biedt dit medicijn bescherming tegen witte stofschade en hersenkrimp, en hoe beïnvloedt het hersenactiviteit? En kan Tecfidera de achteruitgang van cognitief en fysiek functioneren afremmen?
 5. De juiste timing voor cognitieve revalidatie
  Hanneke Hulst onderzoekt wat het juiste moment is voor cognitieve revalidatie. Recent inzicht geeft aan dat er een optimaal moment is, waarop hersenen succesvol getraind kunnen worden. Dit moment ligt mogelijk eerder dan we dachten.
 6. Fysieke beweging, de hersenen en cognitie
  Arianne Gravesteijn bestudeert de effecten van lichamelijke training op het brein bij mensen met progressieve MS. Trainen kan mogelijk hersenkrimp tegengaan en heeft effect op lopen en handvaardigheid, maar ook op cognitie.
 7. Begrijpen en behandelen cognitieve klachten
  Ilse Nauta houdt zich bezig met het begrijpen en behandelen van cognitieve problemen bij MS. Zij is ook betrokken bij het cognitiespreekuur van het expertise centrum cognitie van het MS centrum Amsterdam waar mensen met MS kunnen laten onderzoeken waar hun cognitieve klachten vandaan komen. Met de gegevens die in deze poli worden verzameld hoopt de onderzoekster gerichter (behandel)advies te kunnen geven.

Praktische informatie:

 • 10:15 uur digitale inloop
 • 10:30 uur plenaire opening door Hanneke Hulst
 • 10:40 – 11:10 – sessie 1 (kies 1 onderwerp uit de lijst hiernaast)
 • pauze
 • 11: 25 – 11:55 – sessie 2 (kies een 2e onderwerp uit de lijst hiernaast)
 • 12:00 einde
Back To Top
X