skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Steun voor stamceltransplantatie MS

Artikel hematologieblad steunt pleidooi onderzoek stamceltransplantatie bij MS

Een Nederlandse groep van zes artsen vindt een bepaalde vorm van stamceltransplantatie voor sommige mensen met multiple sclerose ‘een veelbelovende ontwikkeling’ en ‘rijp voor nieuwe studies’, ook in Nederland. De zes zeggen dit in een artikel in het januarinummer van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie.

Hun stellingen ondersteunen het pleidooi van MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been, dat ook Nederlandse academische centra stamceltransplantatie voor mensen met MS mogelijk gaan maken. Dit pleidooi komt woensdag 14 maart aan de orde tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer.

De eerste auteur van het artikel is laboratoriumarts dr. Ellen Kramer, tot voor kort verbonden aan het stamcellaboratorium van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Verder zitten in de groep haar Isala-collega’s dr. Jan Rondeel (eveneens laboratoriumarts) en dr. Evelien Kneppers (hematoloog), plus van het VUmc in Amsterdam de professoren dr. Gert Ossenkoppele en dr. Arjan van de Loosdrecht (beiden hematoloog) en de neuroloog dr. Bob van Oosten.

Geschikte behandeling voor selecte groep

De groep van zes heeft een nadere studie gemaakt van ervaringen in het buitenland. Zij concludeert dat voor een selecte groep jonge mensen met een agressieve vorm van Relapsing Remitting MS (RR MS) stamceltransplantatie een geschikte behandeling lijkt om hun situatie aanzienlijk te verbeteren. Bovendien zijn de kosten van deze ingreep acceptabel, zeker in verhouding tot de kosten van de huidige medicatie voor deze patiënten.

Met die boodschap zal dr. Kramer zich op woensdag 14 maart voegen bij de delegatie van MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been in een overleg over de petitie met leden van de Tweede Kamer. In die delegatie zitten ook dr. Brigit de Jong, neuroloog bij het MS-centrum van het VUmc Amsterdam en de eveneens op dit bijzondere terrein deskundige dr. Kirsten Heutinck, onderzoekscoördinator van de Stichting MS Research.

Lees verder op MSweb

Back To Top
X