Ga naar hoofdinhoud

PERSBERICHT

De invoering van Hematopoietische StamcelTransplantatie (HSCT) in Nederland duurt te lang. Op dit moment lopen wel een aantal studies naar stamcelbehandeling (HSCT) voor mensen met MS, maar de resultaten daarvan laten nog enige tijd op zich wachten. Daarom stelt MS Vereniging Nederland dat er een tijdelijke regeling moet komen voor vergoeding van HSCT voor mensen met MS in Nederland.

Deze dringende oproep doen wij aan ‘de Ronde Tafel MS’, een overleg van Zorginstituut Nederland met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, zorgverzekeraars en de Stichting Kwaliteitsregistratie MS, een vertegenwoordiging van VWS, en onze vereniging. Deze Ronde Tafel MS staat gepland voor aanstaande donderdag 22 april 2021.

Hoewel door de komst van moderne MS-remmende medicatie – zogeheten DMT’s (disease modifying therapies) – de behandeling van MS sterk is verbeterd, is er een (kleine) groep patiënten die nu nog buiten de boot valt omdat deze DMT’s bij hen onvoldoende effect hebben of omdat zij deze niet verdragen. MS Vereniging Nederland vindt dat HSCT voor deze beperkte groep patiënten op dit moment een serieuze optie is die vergoeding verdient.

Wat is HSCT
Bij Hematopoietische StamcelTransplantatie (HSCT), krijgt het afweersysteem een soort herstart. Eerst worden stamcellen uit het bloed van een patiënt geïsoleerd. Daarna krijgt de patiënt medicijnen toegediend die de ontregelde afweercellen doden (chemo- en immunotherapie). Vervolgens worden de eigen stamcellen teruggegeven aan de patiënt. Deze stamcellen vormen het nieuwe afweersysteem.
De behandeling is het meest effectief bij patiënten waarbij ondanks het gebruik van DMT’s veel ontstekingen in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) ontstaan.

Wij onderschrijven de noodzaak van klinische studies waarin DMT’s vergeleken worden met HSCT en zijn verheugd dat het Amsterdam UMC participeert in één van deze studies. Echter, de termijn waarop resultaten verwacht worden rechtvaardigt ons inziens een tijdelijke regeling in afwachting van een definitieve uitspraak over HSCT.

Vandaag al besteedden het AD en De Gelderlander aandacht aan onze oproep.

Stichting MS in beeld publiceerde naar aanleiding van ons persbericht een uitgebreide uitleg over HSCT:

  • wat is het
  • kom ik daarvoor in aanmerking?
  • is er iets veranderd?

>>lees verder op MSinbeeld.nl

Back To Top