Al geruime tijd wil ik mij inzetten om iets te kunnen betekenen voor mensen met MS.

Dat heb ik al eens gedaan door de Nijmeegse Vierdaagse in 2014 te lopen voor het project “Mensen met MS lopen de Vierdaagse” dat sinds 2011 jaarlijks plaatsvindt. Over dit project hebben Jan Fokke Oosterhof, trainer/auteur en Niels Huneker fotograaf/vormgever, een boek geschreven:  www.mensenmetmslopendevierdaagse.nl

Voor het jaar waarin ik voor dit project de Nijmeegse Vierdaagse heb gelopen, heb ik samen met mijn maatje Klaske Veth meer dan €1000,- sponsorgeld voor de Stichting MS Research binnen gehaald. Naast deze overwinning, was ook mijn persoonlijke overwinning de Koninklijke onderscheiding opgespeld te mogen krijgen!

Over MS heb ik veel documenten/internet en boeiende boeken gelezen, en heb ik mooie gesprekken mogen voeren met inspirerende mensen. In de loop van de tijd groeide mijn behoefte om meer voor MS in de breedste zin van het woord, te betekenen. In maart 2016 verscheen er een oproep bij het tv-programma DWDD om mee te doen aan de MS Hackathon in Amsterdam. Mobile Doctors organiseerde in samenwerking met MoveS, VUmc, IBM en PWC de grootste MSHackathon van Europa. Het doel ervan was om nieuwe inzichten te verschaffen door hackers/artsen meer te leren over het (dis)functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van patiënten makkelijker te maken. Zelf was ik het weekend aanwezig in de rol van expert.

Tijdens de MSHacketon was ook Paulien Bats aanwezig, voorlichter bij de MS Vereniging. Zij was aanwezig als expert met een MS toolkit om deelnemers zonder MS daadwerkelijk te laten ervaren wat het is om MS te hebben. Met haar deelde ik mijn belangstelling om mij op een of andere wijze in te zetten voor MS. We hebben op deze dag telefoonnummers uitgewisseld en een week later troffen we elkaar op een zonnig terras in de binnenstad van Groningen.

Aanvullend op bovenstaand: Ik ben 46 jaar, woon in Groningen samen met mijn partner en kat. Ik houd onder andere van lekker eten, tuinieren, reizen, lezen, schrijven en koken. Mijn levensmotto is ‘kan niet bestaat niet’ en ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’.
Hopelijk kan ik veel betekenen voor de MS Vereniging.

Sandra de Haan