skip to Main Content

Op 2 oktober 2021 vond de allereerste editie van de Nederlandse Oceans Of Hope Challenge plaats. Onder de 35 deelnemers was onze regiocoördinator Richard Rijkers die een leuk verhaal schreef over deze bijzondere en inspirerende dag.

Linda Feer (links) en Richard Rijkers op de Poseidon

‘Met een stevige ochtendbries vertrok de Poseidon uit Harlingen met aan boord: kapitein Nico, matroos Hanna en 35 enigszins nerveuze mensen met MS. Deze eerste zeiltocht van Oceans of Hope (OOH) in Nederland werd georganiseerd door Judith van Leeuwen en Thea Veldman. Vandaag nam schipper Nico ons mee voor een zeildagtrip naar Terschelling. De Poseidon is een klassiek vrachtschip dat gebouwd is in 1903 en met zorg was uitgekozen door Judith en Thea voor een succesvolle start van OOH in Nederland.

Om 9 uur verwelkomden Judith en Thea ons aan boord met koffie en koekjes. De Nederlandse vlag werd ceremonieel gehesen en na de veiligheidsinstructie door schipper Nico konden de trossen los. Het gezelschap: een bonte en veelzijdige verzameling van 35 MS-patiënten die elkaar vaak niet eerder hadden ontmoet. Er ontstonden daarom al snel ongedwongen open gesprekken over persoonlijk lief en leed. Ontroerende verhalen die indruk maken omdat wij allemaal hetzelfde hebben meegemaakt: lichamelijk ongemak, emotionele verwerking en omgaan met de beperkingen van MS.

Niet alle deelnemers hadden vaar- en zeilervaring. De eerste uitdaging was om alle zeilen rustig en veilig te hijsen: het grootzeil, de fok en de bezaan. Na een korte instructie van matroos Hanna hielp iedereen mee met uitrollen, hijsen en vastzetten van de lijnen. De uitdaging was vooral het bedienen van de enorme lieren om de zeilen te hijsen. Het bedienen van deze lieren was adembenemend en werd daarom afwisselend gedaan door tweetallen die de energie en kracht hadden om dit zware maar dankbare werk te doen. De dag ontwikkelde zich in een zeer relaxte sfeer richting een koudere en nattere middag waardoor enkele deelnemers zich verschansten in de kuip om de regen en wind te ontvluchten. Anderen vonden juist de uitdaging op het voordek en weerstonden het buiswater en de strakke wind terwijl schipper Nico de koers zette richting thuishaven Harlingen.

In de middag werden voor mij herkenbare persoonlijke verhalen verteld over gebeurtenissen en levensverhalen. Er werden vooral verhalen gedeeld over herkenbare problemen en emoties zoals met relaties, het gemis van een volwaardig loopbaan en de eeuwige worsteling met werkgevers en het UWV over passend werk. Opvallend vond ik de grote hoeveelheid en verhalen over gezond eten, yoga, mindfulness en lichamelijke oefeningen voor een fijne en gezonde levensstijl.

Aan het einde van de zeildag liepen we Harlingen binnen en dankten wij Judith en Thea voor hun tomeloze inzet om deze verrassend leuke zeiltocht over de Waddenzee te organiseren. De hele groep kijkt nu reikhalzend uit naar de volgende Oceans of Hope-zeiltocht in Nederland in 2022!’

Back To Top
X