Ga naar hoofdinhoud

Voor een overzicht van geplande activiteiten zie de Agenda.

Terugblik activiteiten 2022

Zaterdagavond 17 december dineren bij Moeke

We hebben in een sfeervol ingericht restaurant genoten van een heerlijk 3-gangen keuzemenu.

De vriendelijke gastvrijheid van de medewerkers van Moeke hebben we zeer gewaardeerd, net als de royale porties die geserveerd werden.

Voor het eerst sinds 2019 waren we weer bij elkaar voor een kerstdiner. We waren met 27 mensen en zaten aan 2 grote tafels. Het was een mooie gelegenheid om met elkaar in contact te komen en/of met oude bekenden weer eens bij te praten.

Donderdagmiddag 3 november 

Er heeft een huiskamerbijeenkomst in Ede plaatsgevonden.

Zaterdagmorgen 1 oktober, MS voorlichter in verzorgingshuis Bethanië, Ede.

De MS voorlichter Margo had een duidelijke presentatie gemaakt over onder andere het verloop van MS, waarbij de nadruk lag op de nieuwste inzichten. Ook zelfredzaamheid en darmproblemen kwamen aan de orde. Het was fijn dat er tijdens de presentatie door de aanwezigen vragen gesteld konden worden die ook ter plekke werden beantwoord. Het was een prettige en informatieve bijeenkomst. Het was echter wel jammer dat er behalve Pauline en Tonnie uiteindelijk maar 4 mensen naar de voorlichtingsbijeenkomst zijn gekomen.

Woensdag 24 augustus Vlegeldag Bennekom

De Vlegeldagcommissie heeft besloten om te stoppen omdat het organiseren om verschillende redenen steeds moeilijker werd. Dus stonden we voor de laatste keer met het Rad van Avontuur op de Vlegeldag in Bennekom. We hebben het geweten, wat was het warm! Maar ondanks dat het heel erg warm was en we daardoor minder loten hebben verkocht dan normaal, was het wel een gezellige en geslaagde dag.

We willen iedereen heel erg bedanken voor de inzet.

Zaterdag 25 juni Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Na een tijd zonder fysieke bijeenkomsten is door de regio Gelderland Zuid van MSVN een compleet verzorgde dag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem georganiseerd. Onze afdeling kreeg van Willie Wiss (coördinator afdeling Arnhem-Nijmegen-Doetinchem) de mogelijkheid om hierbij aan te sluiten. De aanmeldingen werden zelfs voor ons verzorgd. Hartelijk dank hiervoor!
Dankzij een gift van een sponsor was de eigen bijdrage slechts € 15,- per persoon.
We werden ontvangen met koffie/thee en gebak. Daarna was er gelegenheid om het museum te bezoeken en ’s middags was er een uitgebreide lunch.
Het was een gezellige bijeenkomst op een schitterende en leuke locatie, die voor iedereen toegankelijk is: lopend, met een scootmobiel of in een rolstoel.

Huiskamerbijeenkomst maandag 20 juni 14.30-16.30 uur


Nadat er in de afgelopen tijd twee huiskamerbijeenkomsten ’s avonds niet door zijn gegaan omdat er maar één aanmelding was, is de bijeenkomst op maandagmiddag 20 juni gelukkig wel doorgegaan. Er waren 4 aanmeldingen en iedereen is op deze zonnige middag ook naar Ede gekomen. Het gesprek tussen de aanwezigen kwam gemakkelijk op gang ondanks het feit dat zij elkaar voor de eerste keer spraken.
We kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst, waar als laatste onderwerp gesproken is over de versterking die we zoeken voor de afdeling.

Zaterdag 28 mei 15.00-17.00 uur Restaurant Klein Zwitserland

Deze middag waren we met 19 personen bij elkaar voor de eerste bijeenkomst van het jaar.
We zaten in een aparte ruimte en begonnen met koffie of thee met een lekkere petitfour.
Daarna werden drankjes en verschillende warme en koude hapjes geserveerd.
We hebben afscheid genomen van Alma omdat ze is verhuisd naar Drenthe.
We zullen haar inbreng, creativiteit en kennis (ook als vrijwilligster bij de MS telefoon) missen. Hopelijk vinden we iemand die haar wil opvolgen.

Terugblik activiteiten 2021

Vanwege de richtlijnen van de overheid omtrent COVID ’19 was het aantal activiteiten ook in 2021 helaas zeer beperkt.

Dinsdagmiddag 2 november 2021 Huiskamer bijeenkomst 

Er heeft een huiskamerbijeenkomst plaatsgevonden met zoals altijd gezellige en boeiende gesprekken.

Zaterdagmiddag 25 september 2021 nazomerborrel bij Pannenkoekenhuis Kernhem, Ede

De zon scheen, we zaten heerlijk buiten op het ruime terras aan grote tafels onder een mooie kastanjeboom. We waren met 18 mensen. De sfeer was goed en het was een geslaagd weerzien na een jaar zonder afdelingsbijeenkomsten. Het was leuk om in deze setting op een ontspannen manier kennis te maken met twee nieuwe leden. Ook werden op deze dag René en Henk bedankt voor hun inzet voor de MSVN-Ede Wageningen in de afgelopen jaren.

Terugblik activiteiten 2020

Grebbelounge – nazomerborrel 22-8-2020

Vanwege de beperkingen in verband met corona was het de eerste activiteit van het jaar die we konden organiseren. Buiten, met voldoende afstand, op een terras met overkapping, in een mooie omgeving op het Fort aan de Buurtsteeg in het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Het leek een ideale setting en het was al weken echt terrasweer. Helaas waren er die zaterdag enkele forse regenbuien met veel wind, maar dankzij de terrasverwarming was het toch warm genoeg.

Maar belangrijker was dat de 19 aanwezigen, zoals we gewend zijn bij de bijeenkomsten van de MSVN Ede-Wageningen-Veenendaal, op gezellige en informele wijze met elkaar kennis hebben gemaakt of konden bijpraten. Dit alles onder het genot van een drankje, een lekkere koek en heerlijke hartige hapjes. Het was fijn om elkaar weer eens in het echt te zien en te spreken.

Terugblik activiteiten 2019

Kerstdiner 14-12-2019

Oorspronkelijk was deze gepland bij De Brasserie in Bennekom. In november kregen we helaas bericht dat dit restaurant er eind november mee ging stoppen. Dat betekende een zoektocht langs een aantal geschikte (toegankelijkheid, prijs) restaurants. Gelukkig had Villa Brutus aan het Museumplein te Ede nog plaats.
Met een 25 tal leden een gezellige avond gehad, met lekker eten en drinken, in een fijne sfeer.

Huiskamerbijeenkomsten 14-11-2019

Op deze donderdag zijn er twee bijeenkomsten geweest. ’s Middags waren we met 5 mensen en ’s avonds
met 3. In totaal mochten we twee nieuwe leden verwelkomen. Omdat we met zo’n klein clubje waren
werd er één gezamenlijk gesprek gevoerd, wat door verschillende mensen als prettig werd ervaren.
De suggestie werd gedaan om in de toekomst een deel van de huiskamerbijeenkomst te gebruiken
voor een bepaald thema en dat van tevoren aan te kondigen. Hier hebben we al vaker over gesproken
en dat heeft zowel voor- als nadelen. Tot nu toe blijkt er steeds genoeg gespreksstof zonder dat van
te voren een thema is aangegeven.

Mogelijke onderwerpen voor bijeenkomsten die genoemd zijn: Informatie over voeding door een diëtist
gecombineerd met een gezonde lunch die door de deelnemers samen wordt gemaakt, blaastraining
bijvoorbeeld door een urologisch verpleegkundige of informatie door een seksuoloog.

Een selectie uit de besproken onderwerpen: Waarom verschijnt er in de media zo veel informatie over
Parkinson en Alzheimer en minder over MS? Grenzen aangeven, wat wel en niet vertellen aan
mensen in je omgeving, hoe omgaan met teveel prikkels en wat zijn betrouwbare informatiebronnen
over MS.

We kijken met een tevreden gevoel terug op de bijeenkomsten.

Informatieve avond 8-10-2019 met Reinoud Meijer (revalidatiearts) en Alies de Meij (ergothearpeut ) van Klimmendaal.

Dr. Reinoud Meijer gaf een toelichting rond het onderwerp spasticiteit. Dit is een spieractiveringsstoornis ten gevolge van een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het manifesteert zich door een wisselende of permanente onwillekeurige spieractivatie. Dr. Meijer ging uitgebreid in op de verschillende vormen en de mogelijke behandelingen. Uitgangspunt bij de behandeling is dat deze niet te belastend is,  de ”kuur niet erger als de kwaal”.

Alies de Meij ging in op de soorten vermoeidheid, de oorzaken en factoren die van invloed zijn. Ook de gevolgen kwamen uitgebreid aan de orde. Helder en duidelijk gaf ze een aantal concrete tips hoe om te gaan met de verdeling van energie en de eigen dagplanning. Uiteindelijk wel maatwerk want iedere persoon en elke situatie is weer anders.

Tot slot namen Reinoud en Alies ruim de tijd om nog in te gaan op een aantal vragen. Een nuttige en leerzame avond.

Zomerborrel 15-6-2019

Zaterdagmiddag 15 juni hebben we met ca 20 deelnemers genoten op het terras van Restaurant Grebbelounge aan de Buurtsteeg te Renswoude. Een mooie en ook goed bereikbare locatie.

Informatieavond 11-4-2019 bij de fysiotherapeuten Thijs Leentvaar en Dorien Kok van praktijk Beatrixpark te Ede

Donderdagavond 11 april waren we te gast bij de fysiotherapeuten Thijs Leentvaar en Dorien Kok. In hun praktijk Beatrixpark in Ede hebben ze een ruimte geschikt voor neuro-fysio. De ruimte is onder meer prikkelarm en daarmee voor ms patiënten ideaal voor fysiotherapie. In deze ruimte staat hun loopband, de C-Mill, die wordt gebruikt om loopvaardigheid en balans te verbeteren.

Om dit te demonstreren mocht 1 van de aanwezigen een aantal loopvaardigheid oefeningen doen. Snelheid en moeilijkheidsgraad worden per individu ingesteld, afhankelijk van de mogelijkheden en de eigen doelen. Alles wat wordt gedaan wordt gemeten en er worden analyses van gemaakt.

Een 2e vrijwilliger kon een aantal balansoefeningen doen. Hierbij stond de loopband stil maar moest door druk met de benen uit te oefenen gereageerd worden op wat op het scherm te zien was. In dit geval een prullenbak heen en weer bewegen om ballen op te vangen.

Deze praktische demonstratie maakte direct al veel duidelijk van de mogelijkheden van fysiotherapie met gebruik van de c-mill. Zeer gericht oefeningen doen en direct ook weten – door de analyses – hoe het gaat, of er vooruitgang is. Bij dat alles ook nog gewoon leuk om te doen door de spelelementen erin.

Meerdere leden van onze vereniging hebben de ervaring dat de fysiotherapie met deze c-mill gezorgd heeft voor een flinke vooruitgang in de loopvaardigheid en een veel betere balans.
Voor meer informatie kun je terecht bij Fysiotherapie Beatrixpark.

Huiskamerbijeenkomst 26-2-2019

Dinsdagavond 26 februari was de tweede huiskamerbijeenkomst van 2019. We kijken terug op een geslaagde avond waarbij negen mensen aanwezig waren. Onder hen was ook een nieuw lid van onze afdeling, die pas sinds een half jaar de diagnose MS heeft. Zodoende werd het een avond waarbij lotgenoten een nieuw lid de weg wezen in de wereld van MS.

Er is onder anderen gesproken over het stellen van de diagnose vroeger en nu, de verschillende vormen van MS, persoonlijke ervaringen met artsen en MS verpleegkundigen en er zijn adviezen uitgewisseld. Het leven met MS is ook aan de orde geweest. Het is goed om te beseffen dat ondanks beperkingen je kunt blijven genieten door je aan te passen aan je mogelijkheden.

Natuurlijk werd er ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om op persoonlijk vlak in een ontspannen sfeer bij te praten. Ondanks de inhoudelijke onderwerpen was het ook gewoon gezellig.

Huiskamerbijeenkomst 15-1-2019

Op deze bijeenkomst waren we met 5 personen bij elkaar.

Bij de kennismaking kwamen eigen ervaringen rond diagnose naar voren en ervaringen in het algemeen die we horen van anderen. Het is nog vaak zo dat je na de diagnose zelf verder op zoek moet naar informatie. Ook al heeft de ms verpleegkundige die informatie of liggen er folders in de wachtkamer, als je als nieuwe patiënt daar niet op gewezen wordt dan wordt dat niet benut. Goed om eens na te gaan of we hier als MSVN rayon wat aan kunnen doen om dit te verbeteren.

Gevraagd naar onderwerpen en ideeën kwam de vraag of er, mogelijk samen met andere patiëntenverenigingen in Ede-Wageningen meer gedaan kan worden aan bekendmaking naar buiten over MS en andere chronische ziekten. Bijvoorbeeld op een basisschool groep 7 of in huiskamertheater of iets dergelijks.
Punt van aandacht hierbij – kwam na de bijeenkomst – is dat er formele voorlichters zijn vanuit MSVN. Je mag niet op eigen houtje namens MSVN spreken, daar is een stuk opleiding aan verbonden. Het is bijvoorbeeld wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Verder is nog gesproken over problemen met cognitie en geheugen. Hieruit ontstond het idee om een keer een avond te houden rond dit thema. Geen presentatie-avond maar vooral met elkaar ervaringen en tips & trucs delen. Van papieren lijstjes tot technische hulpmiddelen als telefoon en smartwatch. Ieder heeft zo haar of zijn manier maar door dit te delen kunnen we elkaar mogelijk helpen.

Al met al een geslaagde bijeenkomst waar we als vrijwilligersteam de nodige inspiratie uit hebben opgedaan.

Back To Top