Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Op woensdagavond 5 maart jl had regio Gouda diëtiste Marian Noordam van Stichting MS-Anders uitgenodigd voor een presentatie over MS en voeding (en vitaliserende voeding in het bijzonder). Ondanks het populaire onderwerp was de opkomst niet groot (waarschijnlijk door een voetbalwedstrijd op tv). Jammer, maar met de  ongeveer 20 aanwezigen was het een gezellige en zeer interessante avonden was er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn hierbij het verslag.

Het belang van Vitamine D en MS:
Vit D speelt een gunstige rol bij:
•    Botontkalking,
•    Ontstekingsprocessen,
•    Immuunstoornissen,
•    Kanker,
•    Geheugenstoornissen,
•    Gemoedsstemmingen,
•    Spierfunctie.

Kom ruim in je vitamine D door:
–    Zonnebaden!
Advies: Ga in de maanden april-september 10-30 minuten tussen 10 en 15 uur naar buiten met blote armen/benen en gezicht.

Belangrijkste bronnen van vitamine D in voeding:
–    Vette vis,
–    Eidooier,
–    Vet vlees,
–    Volle melk en melkproducten,
–    Levertraan,
–    Margarine en bak- en braadproducten,
–    Zongedroogde of wilde paddenstoelen,
–    Algen en zeewier.

Hoe weet je of je vitamine D tekort hebt?
–    Vraag je arts om bloedbepaling,
–    Als er sprake is van een tekort: gebruik dan een vitamine D supplement,
–    Laat het vitamine D gehalte na een half jaar opnieuw bepalen,
–    Divisun 800 IE = 20 mcg wordt vergoed indien voorgeschreven door arts,
–    Gehanteerde streefwaarden verschillen: van 50  nmol/liter tot 100-140 nmol/liter.

Vitale bevolkingsgroepen (groepen die gemiddeld veel ouder en gezonder zijn dan de “westerse”bevolking) hebben sterke overeenkomsten:
•    Matige eters: gemiddeld 1900 kcal per dag,
•    Gebruiken zuivere, natuurlijke voeding, onbewerkt en biologisch geteeld,
•    Gebruiken voornamelijk plantaardige voeding (veel fruit, groenten, kruiden en specerijen). Sommige groepen eten beperkt vlees, vis of melk,
•    Omega 3 vetten: EPA en DHA
•    Voedingsvezels
•    Bewegen dagelijks veel in de buitenlucht,
•    Hebben weinig stress,
•    Hebben goede sociale banden
•    Zingeving,

Vitaliserende voedingsmiddelen zijn fyto-nutrientenbommetjes (=stoffen die van nature voorkomen in planten)  zoals:
•    Groente en fruit,
•    Granen,
•    Noten en pinda’s,
•    Paddenstoelen,
•    Kruiden,
•    Specerijen.

Fyto-nutrienten zijn goed voor je gezondheid, het zijn o.a.
•    anti-oxidanten, zeg maar ‘anti roesters’,
•    anti-biotica of ontstekingsremmers.

Voorbeelden fytonutrienten:
•    Curcumine in kurkuma = geelwortelpoeder / kerrie
•    Lycopeen in tomaten/tomatenpuree
•    Caroteen bv in wortelen, tomatensap, broccoli, spinazie, bieten
•    Luteoline met name in selderij, peterselie en tijm.

Ook Omega 3 vetten (DHA en EPA) zijn vitaliserend. Omega 3 vetten komen voor in:
•    Vette vis, krill en algen,
•    Hennepzaad,
•    Lijnzaad, vlaszaad of flaxseed,
•    Vlozaad of psylium ,
•    Chiazaad.

Wat doen omega 3 vetten voor je gezondheid?
•    Zorgt voor soepele celwanden van de hersenen: voedingsstoffen er vlot in en afvalstoffen er vlot uit. 8% van hersenen/zenuwweefsel bestaat uit omega 3,
•    Ontstekingsremmers: net zo goed als de ontstekingsremmende medicijnen !
•    Schone/open bloedvaten, waardoor het bloed goed en soepel door het lichaam kan stromen,
•    Relatie met de neurotransmitters, o.a. van zenuwen naar spieren.

Gebruik liever vezels dan suiker:
•    Nieuw onderzoek: darmflora dikke darm maakt zelf glucose (suiker) aan tussen de maaltijden. Zorg voor een gezonde darmflora door voldoende vezels te eten!
•    Bij vezelrijke hoofdmaaltijden zijn geen/minder tussendoortjes nodig!
•    Chronisch hoog glucosegehalte in het bloed geeft zenuwschade en toename vetweefsel, waardoor je sneller dik wordt!

Welke voeding kan je dus het beste kiezen:
Zo min mogelijk:

  •    koek, ijs, chocolade, frisdrank, vruchtensap, zoete alcoholische drank/likeur, gebak, wit meel- producten, wit brood, pasta’s van wit meel, witte rijst, hartige zoutjes  van aardappelmeel, maïsmeel enz.

Zo veel mogelijk:

  •     groenten, fruit (met schil), zaden, pitten, noten, peulvruchten, volkoren granen, sojaproducten, knollen, pinda’s, olijven.

Vezels zorgen voor:
•    Een beter darmmilieu en darmflora,
•    Goed werkend afweersysteem,
•    Betere opname van voedingsstoffen,
•    Minder ontstekingen in de darm,
•    Betere stoelgang, zodat ook de afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

———————————————
Samenvattendimage_mini
Vitaliserende voeding betekent:

  •    Nadruk op plantaardig,
  •    Met mate: mager vlees/gevogelte,
  •    2x/wk vette vis en/of zaden/ zeegroenten,
  •    Zo min mogelijk bewerkt/biologisch,
  •    Zo min mogelijk suiker,
  •    Vit D/zonlicht.

De juiste voeding kan voor meer vitaliteit zorgen, dus voor meer kwaliteit van leven !!

 

Mocht u een afspraak willen maken met de dietiste M.Noordam (praktijk in Nieuwerkerk):                      mnoordam@ms-anders.nl – op woensdag telefonisch bereikbaar van 10-16 uur: 06-24415968
Ook bij Lifestylecoach : Jolande Reedijk  kan je terecht voor advies over voeding: (praktijk in Gouda): Tel: 06-53540535

Op dinsdagavond 20 mei hebben we weer een interessante lezing voor u: MS en Darmproblematiek. Hopelijk is er dan geen voetbalwedstrijd ….. Graag tot dan of op één van onze andere bijeenkomsten in de regio!

Margriet Mataheru

Terug naar 2014                     Home ZHO

Terug naar overzicht

 

X