Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

M.S. bijeenkomst 17 februari 2015 in Nieuw Rijsenburg met als Thema Ergotherapie

Contactgroep M.S. Goeree Overflakkee was weer bijeen.

Het lotgenotencontact Multiple Sclerose Goeree Overflakkee was j.l. dinsdag 17 februari bijeen in Nieuw Rijsenburg te Sommelsdijk. Het thema voor deze middag was M.S. en Ergotherapie.

Tijdens deze bijeenkomst gaf de net afgestudeerde Jasper een presentatie wat Ergotherapie kan betekenen voor iemand met M.S. of de partner.

Hij besprak de verschillende invalshoeken voor een Ergotherapeut en M.S. patiënt. Er wordt gekeken naar de diverse aandachtsgebieden;

Zoals; zelfverzorging (ADL); eten, drinken, wassen en aankleden en toiletbezoek.

Tips binnen het huishouden, hoe kun je met minder inspanning toch wat huishoudelijke klusjes doen. Denk aan b.v. een strijkstoel tijdens het koken als hulp bij het staan/zitten.

De Ergotherapeut heeft ook aandacht voor de houding bij zitten, staan, lopen, liggen en verplaatsen. Zo kan een Ergotherapeut ook adviezen geven over mobiliteit. Ook op het werk kan er advies worden gegeven over houdingen die beter bij de persoon met M.S. passen zodat er met minder inspanningen gewerkt kan worden. En er op deze manier langer en met meer plezier gewerkt kan worden. Ook worden socialiserende activiteiten besproken om een (nog) betere indeling van een dag te verkrijgen.

Hierbij speelt voor veel mensen met M.S. vermoeidheid een grote rol. Er is altijd een spanningsveld tussen leeg raken van energie en energie krijgen door inspanning. De Ergotherapeut kan samen met de M.S. patiënt middels goede monitoring meer inzicht geven op de mogelijkheden die er (nog) zijn.

Het was een inspirerende presentatie van Jasper. Vanuit de M.S. groep wensen wij hem dan ook veel succes met zijn toekomstige werk als Ergotherapeut.

Na de presentatie was er gelegenheid om onderling nog na te praten en ervaringen over een weer uit te wisselen.

Onze dank gaat uit naar Jasper voor zijn presentatie en Cura Mare voor het beschikbaar stellen van de ruimte in Nieuw Rijsenburg.

 

Volgende bijeenkomst is 14 april. Dan is het thema omgaan met functieverlies bij M.S.

 

X