skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

 

Human Drug Research

Het Centre for Human Drug Research start binnenkort met een onderzoek naar het effect van een MS medicijn op het afweersysteem. Hiervoor worden relapsing remitting MS patiënten (vanaf 18 jaar) gezocht, die al tenminste een half jaar behandeld worden met het middel Tecfidera.

Het onderzoek bestaat uit een onderzoeksdag op het CHDR, een periode van 9 weken waarin u thuis zwaar water drinkt, en minimaal 13 terugkombezoeken. Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek en een medische keuring. De vergoeding van het onderzoek is € 1380,00.

Als u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u vrijblijvend contact opnemen met het CHDR te Leiden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proefpersoon.nl of bellen naar 071-524 64 64 (op werkdagen van 08:00u tot 17:00u).

Dimethylfumaraat (Tecfidera) goed alternatief voor natalizumab (Tysabri)

Een deel van de mensen met RRMS die behandeld wordt met natalizumab heeft een hoog risico op een infectie met het JC-virus in de hersenen (PML). Als alternatief voor natalizumab kunnen zij dimethylfumaraat (DMF) gebruiken. Bij ongeveer 80% van de mensen die overstapten op dit middel, werd de ziekte niet opnieuw actief. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

Natalizumab (NTZ) is zeer effectief bij MS. Het middel is goed te verdragen en over het algemeen veilig. Wel lopen gebruikers van dit middel het risico op een infectie met het JC-virus in de hersenen (PML). Ook lopen zij het risico op terugval of toename van ziekteactiviteit als ze stoppen met de behandeling.

Italiaanse onderzoekers wilden weten of dimethylfumaraat een goed alternatief zou kunnen zijn voor natalizumab. Aan het onderzoek deden 39 mensen met recidiverende remitterende multiple sclerose en een hoog risico op PML mee.

Ze stapten over van Natalizumab naar dimethylfumaraat. De onderzoekers volgden hen gedurende 2 jaar aan de hand van neurologische onderzoeken en MRI-scans van de hersenen. Ze verzamelden gegevens over de 2 jaar voorafgaand aan Natalizumab-behandeling, de 2 jaar waarin de deelnemers behandeld werden met Natalizumab en de 2 jaar dat ze behandeld werden met dimethylfumaraat.

Uit het onderzoek bleek het volgende:

  • Tijdens behandeling met dimethylfumaraat hadden 5 van de 39 deelnemers (12,8%) 1 of meer relapses.

  • Bij 4 deelnemers (10,3%) was sprake van blijvend slechter functioneren (10,3%)

  • Bij 8 deelnemers (20,5%) was er op de MRI aantoonbare ziekteactiviteit te zien (20,5%).

  • Bij slechts 1 deelnemer werd een terugval va de ziekte waargenomen na behandeling met Post-Natalizumab

  • Slechts 2 deelnemers haakten af tijdens de studie

  • Bij bijna 80% van de deelnemers was er op de MRI geen ziekteactiviteit aantoonbaar na afloop van dimethylfumaraat-behandeling

Dimethylfumaraat bleek over het algemeen veilig. Onder de deelnemers aan het onderzoek werd geen PML waargenomen. Hoewel ook bij behandeling met dimethylfumaraat de ziekte weer actief kan worden, lijkt het een veelbelovend middel voor mensen die met natalizumab stoppen.

Het aantal recidieven en bepaalde MRI-parameters voorafgaand aan de dimethylfumaraat behandeling, zijn voorspellers voor de respons op de behandeling.

Bron: Calabrese M, Pitteri M, Farina G, Bajrami A, Castellaro M, Magliozzi R, Monaco S,
Neurology B, Department of Neurosciences, Biomedicine and Movement, University of Verona, Verona, Italy; Department of Information Engineering, University of Padova, Padova, Italy; Division of Brain Sciences, Faculty of Medicine, Imperial College London, London, UK.
J NeurolNeurosurgPsychiatry. 2017 Aug 26

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28844068

  • 15-09-2017

 

Back To Top
X