skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

 

Roos Prommenschenckel, eerste Mis(s) Nederland in 2006 is blij

NS wil op alle stations op het hoofdrailnet assistentieverlening invoeren. Vanaf elk station met de trein reizen is een langgekoesterde wens van rolstoelgebruikers.

Van 2045 naar 2025

De wens ‘alle stations’ gaat wellicht eerder in vervulling dan 2045, het oorspronkelijke plan. NS heeft aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorstel gedaan om op stations waar NS stopt en dit technisch mogelijk is assistentieverlening te introduceren. Dit moet in 2025 zijn afgerond. Nederland telt 380 stations waarvan NS op 270 rijdt. Op 160 daarvan kunnen rolstoelers niet ‘instappen’.

Steeds meer zelfstandig

ProRail heeft inmiddels meer dan 50 procent van de perrons op de juiste hoogte gebracht en steeds meer stations hebben een lift of hellingbaan zodat een rolstoelgebruiker het perron kan bereiken en  kunnen steeds meer rolstoelgebruikers zelfstandig de trein in en uit.

De NS breidt sinds 2015 het aantal stations met assistentieverlening verder uit. Daarover wordt regelmatig gesproken met belangenorganisaties, zoals Ieder(in) en de Roos Prommenschenckel Foundation. NS is bereid de kosten voor de uitvoering van het plan te dragen maar er moet nog ‘afstemming en besluitvorming’ plaatsvinden.

11 jaar knokken

„De oorspronkelijke plannen, waarbij mensen met een beperking per 2045 door heel Nederland met de trein kunnen reizen, vond ik veel te ver weg”, vertelt de aan een rolstoel gebonden Roos. „Maar ik heb 11 jaar geknokt voor toegankelijkheid van treinvervoer, samen met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Mijn relatie met NS werd de afgelopen jaren steeds beter en langzaamaan ging de toegankelijkheid vooruit.”

Roos Prommenschenckel  had dinsdag 8 augustus jl., bij het proosten op de plannen op Utrecht Centraal, een grote glimlach: „Voor de gemiddelde burger is dit misschien geen groot nieuws, maar voor mensen met een beperking betekent dit 20 jaar extra vrijheid. Ik voel mij intens gelukkig en ik weet zeker dat ik ook namens duizenden anderen kan spreken.”

Ga voor meer NS-informatie over reizen met een functiebeperking naar NS.nl.

Bron: Metronieuws van 9 augustus 2017

Back To Top
X