skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Minister van Gehandicapten Zaken

 

Wie wordt ‘Minister van Gehandicaptenzaken’?

Voor het eerst in de geschiedenis kiest Nederland op 17 juni de ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Deze minister komt aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten “ministerie”, dat opkomt voor zo’n 2 miljoen Nederlanders met een handicap.

De nieuwe ‘minister’ gaat niet echt de kamer in, maar moet lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe ideeën lanceren en goede plannen in de praktijk brengen. Formeel heeft Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gehandicaptenzorg nog steeds onder zijn hoede. 

Lucille Werner presenteert op 17 juni op NPO 1 de live-show ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ waar de bekendmaking plaats zal vinden.

Zo’n 130 mensen hadden zich kandidaat gesteld voor de titel. Na selectierondes bleven er nog zes over. Deze zes overgebleven kandidaten voeren momenteel druk campagne, onder meer via social media.

Eén van die zes kandidaten is Boaz Spermon. Boaz Spermon heeft MS en onderging 3 jaar geleden een stamceltransplantatie (aHSCT) in Zweden en sindsdien is de actieve MS in remissie.

Boaz Spermon laat op zijn speciale ‘minister van Gehandicapten-facebook pagina’ weten:

‘Minister van Gehandicaptenzaken’ oftewel #mvgz. Deze afkorting staat in mijn campagne symbool voor Minister voor Vrijheid, Gelijkwaardigheid en Zelfstandigheid.

De Vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wil als gehandicapte. Je ergens welkom voelen en ook daadwerkelijk zijn. Daarvoor is zowel een toegankelijke openbare ruimte als toegankelijk openbaar vervoer essentieel wat nu, anders dan wat men vaak denkt, nog zeker niet het geval is.

Gelijkwaardigheid met eerlijke kansen op de arbeidsmarkt. Volwaardige en normaal betaalde banen waar werkgevers juist trots zijn dat ze werknemers met een beperking kunnen plaatsen of juist behouden na opgelopen letsel.

Zelfstandigheid van gehandicapten kunnen we stimuleren door de toegankelijkheid beter in te richten en volwaardige banen te creëren. Deze verzelfstandiging oftewel emancipatie wil ik ook initiëren vanuit deze grootste minderheidsgroep in Nederland zelf. Dat we voor onszelf gaan opkomen en betere kansen en rechten ook gaan afdwingen en opeisen. Uit ervaring weet ik namelijk dat niemand het je komt brengen.

Komende tijd zal ik nog dieper ingaan op deze 3 thema’s, maar het is de kern van wat ik mogelijk wil maken, mocht ik op 17 juni gekozen worden!

Minister voor Vrijheid, Gelijkwaardigheid en Zelfstandigheid!

 

Op maandag 17 juni om 21.15 uur is de live-uitzending waarbij de kijkers worden betrokken bij de verkiezing, op NPO1.

https://kro-ncrv.nl/ministervangehandicaptenzaken

Back To Top
X