skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Informatie avond SJG Weert 22 januari 2015

Op deze informatie avond zijn de volgende onderwerpen besproken: – Plasproblemen bij MS – Onzichtbare gevolgen van MS Onderstaand een korte samenvatting van deze avond.

Plasproblemen bij MS:

In 2% van alle MS patiënten zijn blaasproblemen het eerste symptoom. Meer dan 80% van de MS patiënten heeft blaasproblemen en meer dan 96% van de MS patiënten, met langer dan 10 jaar MS, heeft blaas- of erectieproblemen.

Bij MS patiënten kunnen er diverse problemen voordoen zoals irritatie bij het plassen, een overactieve blaas of juist een onderactieve blaas.

Wat is hier aan te doen? Fysiotherapie, medicatie, incontinentiemateriaal, katheterisatie, botox of een soort van pacemaker voor de blaas laten inplanteren.

Blaasproblemen kun je niet altijd voorkomen maar je kunt er wel wat aan doen door bijvoorbeeld rustig en bewust te plassen en uit te plassen, eventuele klachten in de gaten houden en altijd melden, voldoende drinken. Drinken van granberrysap kan een blaasontsteking, en dus verdere problemen, voorkomen.

Blaasproblemen komen dus vaak voor bij MS patiënten. Symptomen zijn niet altijd duidelijk waardoor screening (onderzoek) nodig is. Belangrijk is ook om te weten dat niet alle blaasproblemen te maken hebben met de MS.

Onzichtbare gevolgen van MS:

Zoals veel van de MS patiënten weten zijn er veel onzichtbare gevolgen van MS. Daarbij denken we dan aan vermoeidheid, cognitieve problemen en emotie.

Bij vermoeidheid is vaak de belastbaarheid het probleem. Het is belangrijk om te kijken naar wat je kunt en wat je doet.

Bij cognitieve problemen denken we aan alles wat met denken te maken heeft zoals geheugen, concentratie, snelheid van informatieverwerking en het plannen en organiseren. 60-70% van de MS patiënten heeft last van cognitieve problemen en dan met name het geheugen, tempo van informatieverwerking en concentreren. Door veel informatie ontstaat er file vorming in het hoofd waardoor de informatie traag binnenkomt en daardoor wordt de MS patiënt heel erg moe. Cognitieve problemen zijn niet te genezen maar je kunt wel leren dit te compenseren.

Bij emotie denken we vooral aan stemmingswisselingen, dit is een direct gevolg van de MS. Daarbij kan depressie ontstaan, angst, moedeloosheid, verstoord zelfbeeld. Emoties lopen vaak door elkaar heen en worden bemoeilijkt door de onzekerheid van de MS. Om dit een beetje onder controle te krijgen is het mogelijk en soms nodig om psychologische begeleiding te krijgen.

Onzichtbaar betekend niet onbelangrijk!
Vraag tijdig om hulp!
Vooral praten, laat deze onzichtbare gevolgen niet onbespreekbaar blijven!
Luisteren naar je eigen lichaam is toch het allerbelangrijkste wat je kunt doen.

Back To Top
X