Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Leden van de werkgroep

Nout Verbeek (voorzitter)

Mijn naam is Nout Verbeek. Ik ben 58 jaar oud. Ik ben geboren in Semarang, Indonesië, maar heb daar alleen het eerste jaar van mijn leven doorgebracht. Mijn ouders zijn vanuit Indonesië verhuisd naar Glimmen en van daaruit naar Baarn. In Baarn heb ik de lagere school gevolgd en het eerste jaar van de middelbare school. Daarna zijn mijn ouders naar Groningen verhuisd.

Ik heb in Groningen rechten gestudeerd en ben daar in 1984 advocaat geworden. Dat beroep oefen ik nog steeds uit. Ik houd mij vooral bezig met civiel recht (burgers onderling) en bestuursrecht (burgers tegen bestuursorganen). Met welk specifiek rechtsterrein ik mij bezighoudt wordt vooral bepaald door de behoeften van mijn cliënt en niet zozeer door het rechtsterrein. Rechtsterreinen waarop ik de nodige ervaring heb opgedaan zijn het verbintenissenrecht, het belastingrecht en het gezondheidsrecht (CIZ-procedures en tuchtrecht). Ik heb tot voor kort lesgegeven in de beroepsopleiding voor advocaten in de vakken burgerlijk procesrecht en schriftelijke vaardigheden.
Ik heb geen MS maar ben al heel lang verbonden met de MS-Stichting, later Vereniging. Van 1984 tot 1999 ben ik afdelingsvoorzitter geweest en in april 2007 ben ik op verzoek van Liny Eggens toegetreden tot de regionale werkgroep. Daarin vervul ik de taak van regiocoördinator.

Henny Jongsma (secretaris)

Ik weet dat ik MS heb sinds 2002. Ik was toen werkzaam als verpleegkundige in Beatrixoord. Daarvoor heb ik 12 jaar gewerkt bij Thuiszorg Groningen. Dat betekende iedere werkdag met de fiets bij de cliënten langs. Een heel leuke tijd.

Voordat ik in de gezondheidszorg terecht kwam heb ik twee jaar gestudeerd aan de Lerarenopleiding Ubbo Emmius. Omdat het leraarschap me toch niet aantrok ben ik overgestapt naar de universiteit waar ik Engelse Taal en Letterkunde heb gedaan. Ook deze studie heb ik niet afgemaakt.
Voor mijn werk als verpleegkundige heb ik de HBO-V gedaan en afgemaakt. Graag had ik nog verpleegwetenschap willen studeren maar ik heb daar vanwege de MS van afgezien. Ik wil me graag inzetten voor mensen met MS. Ook ga ik de contactbijeenkomsten in Veendam organiseren samen met Linda Nicolai.

Ik houd erg van Zweedse en Engelse detectives. Ik ben begonnen met een cursus Zweeds bij de NTI en hoop over een tijd een Zweedse detective van bijvoorbeeld Henning Mankell in het Zweeds te kunnen lezen. Ook houd ik van Nederlandse en Engelse literatuur. Ik bezoek graag een museum, ga regelmatig naar de schouwburg en ben gek op onze hond en twee katten.
Mijn vriend en ik hebben een grote tuin, daar kunnen we heerlijk in zitten en als ik energie heb vind ik het heerlijk om te tuinieren.
Ook ben ik erg geïnteresseerd in politiek. Ik lees de krant, volg actualiteiten rubrieken en lees bijvoorbeeld het tijdschrift Vrij Nederland.

Garri Veldman (penningmeester)

Mijn naam is Garri Veldman en ik ben geboren op 12 juli 1961 te Groningen. Opgegroeid in Farmsum en later verhuisd naar Appingedam. Na de MAVO-opleiding direct gaan werken in de detailhandel. Werkzaam geweest in verschillende supermarkten en in 1995 voor mijzelf begonnen als franchise-ondernemer bij  een groente- en fruitzaak. Helaas werd in 2001 MS bij mij geconstateerd (secundair-progressief) en in 2002 ben ik voor 80-100% afgekeurd. De hobby’s die ik opgebouwd heb, zijn: koken en computeren.

Verder ben ik penningmeester van het Dorpshuis ’t Zandt. Ik onderhoud de website van de Baptistengemeente “Havenlicht” te Delfzijl en probeer die zo goed mogelijk up-to-date te houden.

Voor de MS-contactbijeenkomsten in Delfzijl ben ik altijd op zoek naar sprekers en nodig hun uit om op vrijwillige basis een ochtendvullend programma bij ons te verzorgen.
Sinds een aantal jaren ben ik penningmeester van de Regionale Werkgroep Groningen van de MS Vereniging.

Paulien Bats

Sinds het voorjaar van 2010 ben ik vrijwilliger bij de Regionale Werkgroep Groningen. Een aantal jaren geleden heb ik voor de landelijke MS Vereniging samen met Sabine en Sandra een feuilleton geschreven ‘Marijke Schut, verhalen uit het leven van een MS-patiënt’.
We hebben met z’n drietjes veel plezier gehad met het schrijven, maar in die tijd werd ik geplaagd door een aantal nogal hevige schubs, dus ik heb toen een tijdje vrijaf genomen van het vrijwilligerswerk.

Ik ben in 1968 in de stad Groningen geboren. Halverwege de jaren ’80 besloten mijn ouders naar Australië te verhuizen, samen met mijn zusje en mij. Ik heb daar een geweldig leuke tijd gehad, het was zo’n andere wereld, een heel verschil met Nederland.
Ik heb daar eerst college (vergelijkbaar met de laatste twee jaren van het VWO) afgemaakt en daarna ben ik in Australië naar de School of Art (kunstacademie) gegaan. Ik heb de hoofdopleiding Grafische Vormgeving gedaan, met als bijvakken fotografie, typografie, grafiek, tekenen en schilderen, technisch- en grafisch werktekenen en drukwerkvoorbereiding.
Omdat het economisch niet zo goed ging in Australië eind jaren ’80 ben ik terug naar Nederland gekomen en ik heb tot 2005 bij diverse reclame- en vormgevingsbureaus in Groningen gewerkt.
Vooral de vormgeving bevalt mij, en ik vond eigenlijk het eindeloze gehaast bij reclamebureaus (álles moet gisteren klaar zijn…) niet echt aantrekkelijk. Zodoende ben ik in mijn vrije tijd, in deeltijd Nederlands gaan studeren aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Dat was op zich niet echt moeilijk, eerder leuk, en een uitdaging, maar ik was altijd zo ontzettend moe…

In 1998 is bij mij MS geconstateerd, tot 2006 een zeer heftige vorm van relapsing remitting MS. Nadat ik ben gestopt met werken is het nu een relatief rustige MS, met weinig pieken en dalen.
Nu ik niet meer werk heb ik geleerd dat ik de ms, zoals ik die heb, onder controle kan houden door in een dag genoeg momenten van rust in te bouwen en vooral heel gezond te eten, met veel variatie in groenten en fruit.

Tegenwoordig heb ik voldoende tijd om te schilderen, ik vind aquarelleren erg ontspannend, maar ook geniet ik van het maken van fotocollages op de computer. Af en toe illustreer ik een verhaal of gedicht voor een vriendin van mij die in Australië woont.
In het verleden heb ik verscheidene exposities van mijn werk gehad, en als ik binnenkort genoeg aquarellen of fotocollages heb gemaakt hoop ik ze weer te kunnen exposeren.

Pieter van Tol

Mijn naam is Pieter van Tol en ik ben geboren op 22 maart 1945 in het Zendingshuis te Oegstgeest. Dat lijkt een bijzondere plek om geboren te worden, maar de reden was dat het Academisch Ziekenhuis van Leiden in de laatste oorlogsmaanden gesloten was omdat het niet meer verwarmd kon worden, zodat het Zendingshuis gebruikt werd als noodhospitaal.

Mijn jeugd bracht ik met mijn ouders en zusje door in Lisse en Hillegom; in 1963 deed ik eindexamen HBS-B aan het Lourens-CosterLyceum te Haarlem. Daarna ging ik natuur- en wiskunde studeren in Leiden; in 1970 studeerde ik af als experimenteel natuurkundige. Daarna kwam ik in het onderwijs terecht; eerst in Gouda en vanaf 1971 bij het Wessel-Gansfortcollege in Groningen. In 1978 verruilde ik het middelbaar onderwijs voor het HBO; achtereenvolgens bij de Hogere Zeevaartschool in Delfzijl (die toen nog bestond). Daarna bij het Van Hall Instituut in Groningen en toen dit naar Leeuwarden verhuisde, kwam ik terecht op de HTS in Groningen, dat later onderdeel werd van de Hanzehogeschool.

Ik houd veel van lezen (Nederlandse literatuur) en van muziek en theater.

Sinds 1993 ben ik getrouwd met Joke Heusinkveld (afkomstig uit de Achterhoek); het is voor ons beiden het tweede huwelijk. We hebben samen drie dochters en inmiddels zeven kleinkinderen.

Mijn contact met de MS Vereniging ontstond door een onplezierig toeval: In 2002 bleek Joke aan MS te lijden. Zoals het er nu naar uitziet gelukkig in een milde vorm, in die zin dat haar toestand al een aantal jaren stabiel is. Ze kan zich nog redelijk bewegen, alleen heeft ze moeite met haar evenwicht en haar uithoudingsvermogen is nogal beperkt, waardoor ze arbeidsongeschikt is verklaard. Gelukkig had ik in 2006  de mogelijkheid vervroegd met pensioen te gaan, zodat we samen toch nog allerlei leuke dingen kunnen doen. Maar onze lange wandelingen, zoals het Pieterpad, behoren helaas tot het verleden.

Vroeger ben ik heel lang actief geweest in de werkgroep Glimmen/Haren van Amnesty International. Om, nu ik over ruim voldoende vrije tijd beschik, weer iets maatschappelijks te doen, ben ik lid geworden van de werkgroep Groningen van de MS Vereniging. Ik verzorg de website van de werkgroep en samen met Paulien Bats het Regiobericht.

 

Annegriet Veldman

Mijn naam is Annegriet Veldman-Turkstra en ik ben geboren op 28 februari 1965 te Leeuwarden. Opgegroeid in Oudwoude. De MAVO gevolgd in Kollum en na enige andere baantjes ben ik sinds 1984 tot op heden werkzaam als interieurverzorgster in Serviceflat Hoogwatum te Delfzijl. In 1985 getrouwd met Garri, sinds 2007 vrijwilliger bij de regionale werkgroep Groningen.
Mijn hobby’s zijn: tuinieren, lezen, films kijken, fietsen en van de natuur genieten.

Bettina Bakker

Mariëtte Koot

.

Sandra de Haan

Al geruime tijd wilde ik mij inzetten om iets te kunnen betekenen voor mensen met MS.
Dat heb ik al eens gedaan door de Nijmeegse Vierdaagse in 2014 te lopen voor het project “Mensen met MS lopen de Vierdaagse” dat sinds 2011 jaarlijks plaatsvindt. Over dit project hebben Jan Fokke Oosterhof, trainer/auteur en Niels Huneker fotograaf/vormgever, een boek geschreven:  www.mensenmetmslopendevierdaagse.nl

Voor het jaar waarin ik voor dit project de Nijmeegse Vierdaagse heb gelopen, heb ik samen met mijn maatje Klaske Veth meer dan €1000,- sponsorgeld voor de Stichting MS Research binnen gehaald. Naast deze overwinning, was ook mijn persoonlijke overwinning de Koninklijke onderscheiding opgespeld te mogen krijgen!

Over MS heb ik veel documenten/internet en boeiende boeken gelezen, en heb ik mooie gesprekken mogen voeren met inspirerende mensen. In de loop van de tijd groeide mijn behoefte om meer voor MS in de breedste zin van het woord, te betekenen. In maart 2016 verscheen er een oproep bij het tv-programma DWDD om mee te doen aan de MS Hackathon in Amsterdam. Mobile Doctors organiseerde in samenwerking met MoveS, VUmc, IBM en PWC de grootste MSHackathon van Europa. Het doel ervan was om nieuwe inzichten te verschaffen door hackers/artsen meer te leren over het (dis)functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van patiënten makkelijker te maken. Zelf was ik het weekend aanwezig in de rol van expert.

Tijdens de MSHacketon was ook Paulien Bats aanwezig, voorlichter bij de MS Vereniging. Zij was aanwezig als expert met een MS toolkit om deelnemers zonder MS daadwerkelijk te laten ervaren wat het is om MS te hebben. Met haar deelde ik mijn belangstelling om mij op een of andere wijze in te zetten voor MS. We hebben op deze dag telefoonnummers uitgewisseld en een week later troffen we elkaar op een zonnig terras in de binnenstad van Groningen.

Aanvullend op bovenstaand: Ik ben 46 jaar, woon in Groningen samen met mijn partner en kat. Ik houd onder andere van lekker eten, tuinieren, reizen, lezen, schrijven en koken. Mijn levensmotto is ‘kan niet bestaat niet’ en ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’.
Hopelijk kan ik veel betekenen voor de MS Vereniging.

Femmy Simons

X