Ga naar hoofdinhoud

Onze jarenlange lobby heeft resultaat opgeleverd. Stamceltransplantatie (AHSCT) wordt voor een specifieke groep MS-patiënten vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat laat het Zorginstituut vandaag weten. Wij zijn verheugd en vinden het een belangrijk besluit voor MS-patiënten.

Voor een specifieke groep MS-patiënten is stamceltransplantatie voldoende bewezen effectieve zorg, oordeelt het Zorginstituut. Daarom komt deze groep vanaf 13 december 2022 in aanmerking voor vergoeding van deze behandeling uit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om MS-patiënten met de variant RRMS, bij wie de ziekte zeer actief is, de meest effectieve medicatie niet aanslaat en die in korte tijd achteruit gaan. Dit zijn 10 tot 20 patiënten per jaar in Nederland.

Belangrijk besluit
In 2016 startte Boaz Spermon een petitie om deze behandeling in Nederland vergoed te krijgen. Zelf had hij deze effectieve behandeling ontdekt en als eerste Nederlandse MS patiënt ondergaan in Zweden. MS Vereniging Nederland omarmde deze petitie en de lobby ging van start.

MS Vereniging Nederland heeft zich vervolgens samen met de Nederlandse Vereniging Neurologie ingezet om deze zorg in Nederland vergoed te krijgen. Binnen MS Vereniging Nederland heeft de Medische Adviescommissie hierin veel energie gestoken, in het bijzonder commissielid Ellen Kramer.

We zijn dan ook blij met dit besluit van het Zorginstituut. Jan van Amstel, voorzitter van de MS Vereniging Nederland : ‘Dit is fantastisch nieuws voor mensen met MS en een belangrijke eerste stap. We zijn ervan overtuigd dat stamceltransplantatie een effectieve behandeling is en uitkomst kan bieden aan patiënten bij wie hoog-effectieve MS-medicatie niet aanslaat. Alhoewel een kleine groep patiënten hiervoor in aanmerking komt, is het voor hen een belangrijk besluit dat deze behandeling nu ook in Nederland vergoed wordt.’ Ook Boaz Spermon is enthousiast: ‘Het is een mijlpaal voor een specifieke patiëntengroep die geen tijd meer te verliezen heeft,  ingrijpen is noodzakelijk om mogelijk verdere onherstelbare neurologische schade te voorkomen.’

Kwaliteitsafspraken
Een landelijk multidisciplinair team overlegt welke MS-patiënten voor behandeling met stamceltherapie in aanmerking komen. In dit team zitten onder andere neurologen, een hematoloog en een neuroradioloog. Twee gespecialiseerde centra gaan de behandeling uitvoeren. Dit zijn het Amsterdam UMC en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. De patiënten worden voor een periode van minimaal 5 jaar gevolgd. Daarin registreren en evalueren de behandelaren het effect van de stamceltransplantatie.

Voor het programma Eenvandaag van Avrotros werd voorzitter Jan van Amstel geïnterviewd, alsmede neuroloog dr. Killestein van het MS Centrum Amsterdam, en enkele patiënten.

>>uitzending bekijken

Tijdens het half november gehouden internationaal wetenschappelijke congres ECTRIMS interviewden wij wetenschappers over aHSCT. Het artikel met deze interviews lees je hier.

>>artikel ‘Stamceltherapie, behandeloptie bij MS? 

Back To Top