Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Persbericht: Cognitielezingen door heel Nederland

PERSBERICHT: MS-onderzoekers on the Move: Cognitielezingen door heel Nederland

Amsterdam/ Breukelen, november 2017

In november 2017 start VUmc MS Centrum Amsterdam in samenwerking met MS Vereniging Nederland met een reeks van voorlichtingsbijeenkomsten door heel Nederland over cognitie bij MS. MS-onderzoekers van VUmc zullen reizend door het land de nieuwste kennis uit de wetenschap rondom cognitieve problemen bij MS delen en aangeven hoe deze invloed heeft op de zorg.

Dankzij een grote donatie van Stichting Klimmen tegen MS (MoveS) is het VUmc MS Centrum Amsterdam in mei 2016 een Expertisecentrum Cognitie gestart dat zich richt op specialistische zorg en onderzoek van cognitieve klachten bij MS. Tijdens de officiële opening op vrijdag 21 april 2017 beloofde VUmc-onderzoekers om meer bekendheid te geven aan cognitieve klachten bij MS.

Expertisecentrum Cognitie

Meer dan de helft (43-70%) van de mensen met MS ervaart problemen met de cognitie (denkvermogen). Deze klachten leiden tot sterk verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in het dagelijks leven. Het Expertisecentrum Cognitie bestudeert de hersenprocessen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van cognitieve problemen, en richt zich tegelijkertijd op mogelijke behandelingen voor deze problemen. Daarnaast is het creëren van meer bekendheid over deze klachten bij MS in Nederland een van de doelstellingen, omdat er kennishiaat is bij zorgverleners en patiënten. De cognitie lezingen door heel Nederland dragen hier aan bij.

Cognitielezingen

Het Expertisecentrum Cognitie van het VUmc MS Centrum Amsterdam zorgt voor de inhoud en sprekers van de bijeenkomst en de regio’s van MS Vereniging Nederland zorgen voor de locaties en het publiek. Alle regio’s van MS Vereniging Nederland zijn benaderd en hebben zich kunnen aanmelden voor het organiseren van een lezing. Inmiddels is er al een aantal lezingen ingepland (zie schema onder).

VUmc MS Centrum Amsterdam

De bezoekers van de lezingen krijgen naast informatie over cognitie ook informatie over het VUmc MS Centrum Amsterdam. Dit MS-kenniscentrum is een toonaangevend (inter)nationaal centrum op het gebied van MS waar zorg voor mensen met MS en hoogwaardig onderzoek centraal staan.

Schema cognitielezingen

Datum Spreker VUmc Adres Informatie en aanmelden
24 maart
13.30-16.30 uur
prof.dr. Jeroen Geurts PGOsupport, Daltonlaan 600, Utrecht Utrecht
29 maart
14.00 uur
dr. Menno Schoonheim Reinier de Graaf gasthuis, Reinier de Graafweg 5, Delft Zuid-Holland Noord
14 april
11.00 uur
dr. Menno Schoonheim Kurioskerk, Julianalaan 38, Leeuwarden Friesland
14 april
10.30 uur
dr. Vincent de Groot ‘Ons tweede thuis’ De Liede, Florence Nightingale straat 2, Haarlem Haarlem ism regio Noord Holland Noord
21 april
14.00-16.00 uur
dr. Hanneke Hulst en prof.dr. Jeroen Geurts Congrescentrum ‘het forum’, Elmpterweg 50, Roermond Noord- en Midden Limburg
19 mei
13.00-15.00 uur
dr. Brigit de Jong  volgt Gelderland-Zuid: Rayon Arnhem/Nijmegen
juni dr. Brigit de Jong  volgt Gelderland-Zuid: rayon Doetinchem/Achterhoek-Oost

 

X