Skip to content

Een oogarts kan vaststellen of er sprake is van een oogzenuwontsteking. Vaak wordt er eerst een gezichtsveldonderzoek gedaan. Hierbij wordt er gemeten welke delen van je gezichtsveld uitgevallen zijn. Daarnaast kan door middel van een Visually Evoked Potentials (VEP) onderzoek worden nagegaan hoe snel de oogzenuw een signaal naar het zichtgedeelte van de hersens stuurt; dit vermindert namelijk bij een oogzenuwontsteking.

Een neuroloog zal een neurologisch lichamelijk onderzoek uitvoeren als er lichamelijke uitval is en/ of er verschijnselen van gevoelloosheid zijn. Door middel van een MRI-scan kan de neuroloog bepalen waar de ontsteking in het ruggenmerg zich bevindt, vaak met behulp van contrastvloeistof.

Naast een MRI kan er ook een ruggenprik (lumbaalpunctie) worden uitgevoerd. Uit het ruggenmergvocht kan een ontsteking vastgesteld worden en kan ook de antistof Aquaporine-4 of MOG-antistof worden bepaald. Maar dit kan ook via bloedonderzoek.

>>meer informatie over Aquaporine-4 en MOG-antistoffen

NMO-expertisecentrum

Voor diagnose en behandeling van NMO(SD) kun je het beste terecht bij Expertisecentrum ErasMS in Rotterdam.

Meer weten?

Meer weten over NMO(SD)? Download dan onze flyer en/ of neem contact op met de werkgroep via nmosdwerkgroep@msvereniging.nl

Back To Top