Skip to content

NMO(SD) oftewel Neuromyelitis Optica (Spectrum Disorder) is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen voorkomen in het centrale zenuwstelsel. Deze ontstekingen ontstaan met name in de oogzenuw en in het ruggenmerg. Neuro slaat op zenuwen, myelitis betekent ontsteking van het ruggenmerg (myelum) en optica staat voor ogen.

NMO(SD) is een demyeliniserende ziekte. Dit betekent dat myeline wordt afgebroken. Myeline is de vetachtige beschermlaag van de zenuwen, vergelijkbaar met de isolatielaag van een stroomdraad. Door de afbraak van myeline worden de signalen van de zenuwen niet meer goed doorgegeven. Hierdoor worden bijvoorbeeld de spieren niet meer goed aangestuurd, waardoor uitvalsverschijnselen ontstaan. Wanneer de ontsteking weer  is verdwenen, vindt meestal een periode van enige mate van herstel plaats, waarna de aangetaste zenuwen deels herstellen.

Een voorbeeld van een andere demyeliniserende auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel is multiple sclerose (MS). Het is belangrijk om het onderscheid tussen NMO(SD) en MS te maken, omdat het verloop en de behandeling anders zijn.

NMO(SD) is zeldzaam en komt veel minder vaak voor dan MS. De diagnose NMO(SD) wordt in Nederland gemiddeld 17 keer per jaar gesteld. De ziekte is daarmee zeldzamer dan MS. De ziekte komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De patiënt wordt vaak door de MS-neuroloog gezien. Het Erasmus MC in Rotterdam (ErasMS) is het erkende expertisecentrum in Nederland.

Wat is NMO(SD)?

Podcast

De NMO(SD) werkgroep maakt een podcast over NMO(SD) en MOG(AD). In de eerste aflevering komen twee mensen met MOG(AD) aan het woord. Deze aflevering is hier te beluisteren.

Meer weten?

Meer weten over NMO(SD)? Download dan onze flyer en/ of neem contact op met de werkgroep via nmosdwerkgroep@msvereniging.nl

Foto: Martin de Bouter

Back To Top