skip to Main Content

NMO(SD) (neuromyelitis optica) is geen MS. Wel is het net als MS een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen optreden in het centrale zenuwstelsel. Deze ontstaan met name in de oogzenuw – regelmatig zelfs in beide ogen tegelijk – en in het ruggenmerg. Door de ontstekingen ontstaat er (ernstige) uitval zoals blindheid of verlamming aan de benen. Op de MRI van het ruggenmerg zijn vaak grote, langwerpige ontstekingen (laesies) te zien, anders dan bij MS: daar zie je juist veel kleine laesies.

NMO(SD) – of de ziekte van Devic zoals de aandoening soms wordt aangeduid – werd vroeger als variant van MS beschouwd, omdat het er erg op kan lijken. Veel klachten lijken sterk op die bij relapsing-remitting (RR)MS: aanvalsgewijze loopproblemen, gevoelsstoornissen, blaasproblemen, cognitieve problemen en grote vermoeidheid. Ook de achtergrond: schade aan de myeline (de beschermlaag van de zenuwen) is hetzelfde. Wel viel op dat het verloop van de klachten vaak erg anders was. Zonder behandeling is er vaak niet of nauwelijks herstel en veel restschade, heel anders dan bij de meeste MS-patiënten.

De diagnose NMO(SD) wordt in Nederland gemiddeld 17 keer per jaar gesteld. De ziekte is daarmee nog een stuk zeldzamer dan MS. De patiënt wordt vaak door de MS-neuroloog gezien. In het ErasMS in Rotterdam zit een NMO-expertisecentrum.

Back To Top
X