Er is geen verband tussen levenslang alcohol drinken en de ernst van MS, maar wel tussen levenslang roken en de ernst van MS. Alcoholconsumptie kan het effect van roken op de ernst van de ziekte verzwakken. Het is onbekend waarom dit zo is. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

De onderzoekers concludeerden het bovenstaande op basis van de uitkomsten van een vragenlijst die door 351 mensen met MS was ingevuld.

Ze maakten een schatting van de blootstelling aan sigarettenrook en alcohol gedurende iemands leven op basis van de antwoorden die werden gegeven over het gemiddelde aantal gerookte sigaretten en het aantal alcoholconsumpties per dag op verschillende leeftijden. Verder maakten ze een schatting van de ernst van de ziekte, eveneens op basis van de antwoorden die werden gegeven.

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij de uitkomsten. Bij dit onderzoek wordt naar de situatie op één moment gekeken. Metingen op meerdere momenten in de tijd zou wellicht een andere uitkomst geven.

Bron: Ivashynka A, Copetti M, Naldi P, D’Alfonso S, Leone MA,
University of Eastern Piedmont, Novara, Italy, , Fondazione IRCCS Casa Sollievo della Sofferenza, San Giovanni Rotondo, Italy,
Front Neurol. 2019 Aug 13

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31456737

 

Lees ook: