Twintig minuten matig intensief bewegen op de loopband heeft gunstige effecten op de reactietijd van mensen met relapsing-remitting MS. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Mensen met MS hebben vaak cognitieve stoornissen (bijvoorbeeld geheugen- en concentratieproblemen) en worden daardoor beperkt in hun functioneren. Fysieke training lijkt een veelbelovende aanpak om met cognitieve problemen om te gaan.

Onderzoekers wilden weten welke vorm van lichamelijke oefening het meest optimaal is. Ze selecteerden mensen met MS bij wie de snelheid van informatieverwerking niet verminderd was.

Deze mensen namen deel aan vier experimenten:

  • 20 minuten matig intensief wandelen op een loopband
  • 20 minuten matig intensief fietsen op een ergometer
  • 20 minuten yoga onder begeleiding
  • 20 minuten rustig niets doen

Voorafgaand en direct na afloop van elke activiteit (ook rustig niets doen) moesten de deelnemers een taak uitvoeren. De onderzoekers registreerden daarbij de reactietijd.

Lopen, fietsen en yoga bleek de reactietijd voor en na de oefening te verbeteren, maar het effect van matig intensief bewegen op de loopband op de cognitie was het grootst.

De volgende stap is het definiëren van een optimaal oefenprogramma (zowel qua vorm als intensiteit) waarmee mensen met MS hun cognitieve prestaties kunnen verbeteren.

Bron: Sandroff BM1, Hillman CH, Benedict RH, Motl RW., Department of Kinesiology and Community Health , University of Illinois at Urbana-Champaign , Urbana , IL , USA.
J Clin Exp Neuropsychol. 2015 Feb 6:1-11. [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25658772