skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Onderzoek effectiviteit mindfulness bij MS. Doe je mee?

Voor mensen met MS is er een wetenschappelijk onderzoek ingesteld waarvoor mensen met MS zich kunnen aanmelden. Het betreft een onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness bij het verminderen van denk-klachten (bijv. concentratie) als gevolg van MS.

REMIND-MS

Bij mensen met MS kunnen cognitieve klachten voorkomen. Met cognitieve klachten bedoelen we problemen met het denken, zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Met dit onderzoek willen we meer helderheid krijgen over de oorzaak en behandeling van cognitieve klachten bij MS. We zullen onderzoeken of drie soorten behandelingen (mindfulness, cognitieve revalidatietherapie en informatievoorziening door een MS-verpleegkundige) de klachten verminderen. Ook kijken we naar de invloed van de behandelingen op de stemming, het dagelijks functioneren, het welbevinden en de hersenen.

 Wie kan meedoen?

Mensen met MS tussen de 18 en 65 jaar met cognitieve klachten (zoals geheugen-, concentratie-, of aandachtsproblemen).

Wat houdt deelname in?

Meedoen aan het onderzoek betekent dat u aan een van de volgende drie behandelingen deelneemt: (1) mindfulness, (2) cognitieve revalidatietherapie, (3) informatievoorziening MS-verpleegkundige. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. De behandelingen duren negen weken en bestaan uit bijeenkomsten in het VUmc te Amsterdam of Klimmendaal Revalidatiespecialisten te Arnhem. Ook krijgt u opdrachten mee naar huis. Naast deze behandeling komt u drie keer naar het VUmc in Amsterdam voor metingen (voorafgaand aan de behandeling, direct na afloop van de behandeling en 6 maanden na afloop van de behandeling). De metingen duren ongeveer drie uur en bestaan uit een neuropsychologisch onderzoek, een MEG-scan en bij de eerste meting ook een lichamelijk neurologisch onderzoek. Daarnaast krijgt u drie keer vragenlijsten opgestuurd die u thuis kunt invullen.

Meer informatie

Voor deelname aan het onderzoek of meer informatie kan contact worden opgenomen met de coördinator van het onderzoek: Ilse Nauta, MSc, onderzoeker VUmc MS Centrum, telefonisch te bereiken via: 020-4442834 of per mail: remindms@vumc.nl.

Alle informatie staat ook op:

https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/onderzoek/remind-ms/

Back To Top
X