skip to Main Content
Lettergrootte: e e Sitemap Inloggen

Nieuwe MS-gids is een uitkomst voor patiënten

De nieuwe ‘MS-gids Drechtsteden e.o.’ is een uitkomst voor mensen met Multiple Sclerose (MS) en hun omgeving. “Ik had graag zo’n gids willen hebben toen ik de diagnose tien jaar geleden kreeg”, zegt Ada Brobbel. De Dordtse MS-patiënte nam op 11 april de eerste gids feestelijk in ontvangst, uit handen van Hanny van der Meer van de MS Vereniging Nederland.

image_mini (2)

“Als je net weet dat je deze ziekte hebt, weet je soms niet waar je de informatie zoeken moet”, aldus Brobbel. “In deze gids staan nu zaken netjes op een rij waarvan ik toen niet eens wist dat ik ermee te maken zou gaan krijgen.” De gids biedt onder meer informatie over het ziektebeeld, het verloop en de mogelijke behandelingen; plus een ruim overzicht van de hulp, zorg en ondersteuning die mensen met MS kunnen krijgen.

De gids is een initiatief van Protestantse Zorggroep Crabbehoff, het Albert Schweitzer ziekenhuis, MS Vereniging Nederland Zuid-Holland-Oost en Revalidatiecentrum Rijndam. In het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn ongeveer 500 mensen uit de regio langdurig onder behandeling wegens MS, een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Het ziekteproces is onvoorspelbaar en wisselend. 

Neuroloog Desirée Zemel van het Albert Schweitzer ziekenhuis is blij dat de gids er is. “Sommige patiënten willen in het begin alles weten over de ziekte en wat hun misschien te wachten staat, anderen willen het wat gedoseerder tot zich nemen. Met deze gids kan dat allebei.” Ook voor zorgverleners die regelmatig met MS-patiënten te maken hebben, is de gids een gedegen en compleet naslagwerk, zegt Zemel.

De gratis gids is in papieren vorm te krijgen bij de hierboven genoemde makers en als digitaal document spoedig te downloaden van hun websites.

Op de foto: v.l.n.r. Ada Brobbel (patiënte die de eerste gids kreeg), Hanny van der Meer (MS Vereniging Nederland), Desirée Zemel (neuroloog ASz), Marieke Rich (revalidatiearts Rijndam Revalidatiecentrum), Bea Notenboom (divisiemanager Zorggroep Crabbehoff) en Teuni Boon (MS-verpleegkundige ASz) bij de gidspresentatie.

Back To Top
X