skip to Main Content

MS Vereniging Nederland en de landelijke MS-werkgroep van neurologen gespecialiseerd in MS, verwachten dat op zeer korte termijn ook in Nederland stamceltransplantatie mogelijk wordt voor mensen met MS. Delegaties van beide organisaties trekken die conclusie na een gesprek over deze zogeheten aHSCT-toepassing met een afvaardiging van de Nederlandse zorgverzekeraars. ‘Deze belangrijk stap is nu zeer nabij’, aldus voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

aHSCT is volgens de Nederlandse neurologen een belangrijke behandeloptie voor MS-patiënten bij wie andere beschikbare behandeling onvoldoende effect heeft. Dit is ook vastgelegd in een rapport van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland. Resterend probleem is de financiering en daarvoor moeten de zorgverzekeraars garant staan. En die lijken nu bijna zover.

Gesproken is over de financiering van aHSCT bij jaarlijks 10 tot 20 MS-patiënten die ondanks beschikbare therapie persisterend actieve ziekte hebben. In het overleg hebben bestuurders van MS Vereniging Nederland en MS werkgroep gezamenlijk beklemtoond, dat het daarbij gaat om ‘budgetneutrale financiering, aangezien we het hebben over MS-patiënten voor wie de huidige medicatie duurder is dan aHSCT’. De verzekeraars hebben toegezegd dit in hun overwegingen te zullen meenemen.

Voor de afgevaardigden van patiënten en neurologen is nu het uitgangspunt dat het oordeel van de verzekeraars uiterlijk in januari 2022 bekend moet zijn. Waarna het concluderende overleg moet plaatshebben met het Zorginstituut Nederland (ZiN), zodat er komend voorjaar al enkele patiënten MS-patiënten in Nederland aHSCT zouden kunnen ondergaan.

Wat is aHSCT en hoe werkt het?
In de video hieronder legt Bram Platel van Stichting MS in beeld duidelijk uit wat aHSCT is en hoe het werkt. Op de site van MSinbeeld.nl vind je veel meer interessante informatie en uitlegvideo’s over aHSCT.

Back To Top
X