skip to Main Content

De bij MS beschadigde isolerende stof myeline rondom zenuwbanen is niet alleen een omhulsel. Het blijkt bovendien een extra kabel voor het in hoge snelheid doorgeven van elektrische signalen.

Maarten KoleMet zeer bijzondere experimentele microscopen heeft prof. dr. Maarten Kole hiervan nu samen met collega’s van het Nederlands Herseninstituut (Amsterdam) en het Max Planck Instituut (Göttingen, Duitsland) het bewijs geleverd.

Een artikel hierover is op 23 januari 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell, een internationaal gerenommeerd tijdschrift van en voor celbiologen. Die publicatie stelt dat door de myeline het overdrachtsverkeer daarbinnen niet alleen wordt afgeschermd maar ook versneld, tot wel 360 km/h. Volgens de onderzoekers komt dit doordat er ook stroom blijkt te lopen tussen de myeline en de zenuwuitlopers.

Kole hoopt hiermee de invloed van de beschadiging van myeline op de ziekte multiple sclerose beter te begrijpen. Voor hem is nu duidelijk dat die beschadiging dus niet alleen verstorend is voor de signaaldoorgifte binnen de zenuwstrengen, maar ook zowel tussen de zenuwcellen en myeline als ook door de myeline zelf.

Hij was hier trouwens in maart 2018 al op vooruitgelopen in ons online magazine MSzien.

Back To Top