skip to Main Content

Het ziekteverloop van MS lijkt de laatste tien jaar milder te zijn geworden. Waarschijnlijk komt dit door diverse factoren, waaronder de invloed van vroege en doelmatige behandeling en de verbeterde algemene gezondheid van de bevolking. 

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford dat in juli verscheen. Bij RRMS is het verloop iets gunstiger bij mensen die ziektemodificerende medicatie gebruiken. Echter ook mensen zonder medicatie hebben een betere ziekteprognose. Dit kan volgens de onderzoekers worden verklaard door verandering in de diagnosecriteria, duidelijkere inclusiecriteria, het uitsluiten van hoog-risicopatiënten, bijvoorbeeld mensen met 2 of meer aandoeningen, striktere definities van schubs en striktere definities van verergering van de ziekte.

Door het effect van medicatie komt de overgang van RRMS naar SPMS minder vaak voor. De onderzoekers vinden geen verschil tussen de progressieve vormen SPMS en PPMS en splitsen deze groep op in de categorie actief of inactief. Dat er steeds meer medicatie voor progressieve MS beschikbaar is, kan bijdragen aan verandering van het verloop bij progressieve MS.

Back To Top