skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Hieronder vind je de meest recente edities van het verenigingsmagazine MenSen in digitale vorm, zodat je het ook online kunt lezen. Alle leden krijgen dit magazine gratis toegestuurd.

Nummer 4: november 2019

Special In beweging met MS

8 Uniek sporten
Bewegen kan voor mensen met MS een wereld van verschil betekenen. ‘Houd je jezelf fit door te bewegen, dan voel je je ook beter en krachtiger.’
11 Een leeg hoofd en een lijf vol energie
Yvonne staat wekelijks op de atletiekbaan om haar rondjes te maken. Hoe doet ze dat?
14 Van triathlon naar nordic walking stokken
Lopen is niet meer zoals vroeger, dat kan niet meer. Maar ik haal er nog steeds uit wat er in zit.

artikelen
17 Neurologen voeren MS-(Kwaliteits)Registratie in
In bijna alle ziekenhuizen in Nederland is een MS-kwaliteitsregistratie ingevoerd. Wat betekent dit voor de patiënt?
20 Lid in beeld: Barbara Nanning
‘Alles wat een ander beter kan, besteed ik uit’. En met succes, want Barbara Nanning viert dit jaar haar veertigjarig jubileum als kunstenares.
24 Klimmen tegen MS
In juni 2020 wordt voor de tiende keer Klimmen tegen MS georganiseerd. Vorig jaar liepen Tino en Pascal mee. Hun enthousiasmerende verhaal.
28 Op Texel komen dromen uit
Ook afgelopen zomer konden acht leden op vakantie naar Texel.
30 Verwenweekenden voor kinderen
Als er één iemand in een gezin MS heeft, heeft dat áltijd invloed op de andere gezinsleden. Voor kinderen met een ouder met MS organiseert MS Anders kinderkampen.

Preview Nr. 4, november 2019

Nr. 4, november 2019

Voor leden staat de meest recente editie van het magazine MenSen online. Door op de onderstaande button de klikken en uw lidnummer in te vullen, komt u op de volledige versie van het blad terecht.

Lees MenSen

Nummer 3: september 2019

grote verhaleN

8 Wereld MS Dag
Wereld MS Dag viel dit jaar samen met Hemelvaartsdag. Op 30 mei opende voorzitter Jan van Amstel de Amsterdamse Effectenbeurs Euronext met een ferme klap op de gong. Onze regionale werkgroepen waren de hele maand al actief.
16 Digital health bij behandeling MS
Personalised medicine, wearables, apps en social media. Vage en onbekende begrippen? Voor bezoekers van het congres van het European MS Platform niet meer. Het voorjaarscongres van deze organisatie ging dit keer over ‘digital health in MS management’.
20 Blijven werken loont echt
Verzekeringsarts Bernadette Linssen van het UWV is duidelijk: ‘werken loont echt’. Benut de eerste twee jaar na je ziekmelding goed. Het onderzoek naar je mogelijkheden is een samenspel met je werkgever. Richt je daarbij op het behoud van werk.

artikeleN
14 Nooit meer Hintzen
Op 15 mei overleed professor dr. Rogier Q. Hintzen. Hintzen was hoogleraar multiple sclerose en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel en directeur van het MS-centrum Rotterdam.
24 MS-collecte: zet je in
Tijdens de MS collecteweek (18 t/m 23 november) gaan duizenden collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Zet jij je ook in als collectant of coördinator?
26 Duocolumn Hanneke Hulst en Gijs Kooij
Multidisciplinair onderzoek
28 Verslag ALV
Op de halfjaarlijkse algemene ledenvergadering werd de Medische Adviescommissie geïnstalleerd, en werden drie nieuwe bestuursleden benoemd. De vergadering werd voorafgegaan door een themalezing over het MS-eetprogramma.

Preview Nr. 3, september 2019

Nr. 3, september 2019

Voor leden staat de meest recente editie van het magazine MenSen online. Door op de onderstaande button de klikken en uw lidnummer in te vullen, komt u op de volledige versie van het blad terecht.

Lees MenSen

Nummer 2: april 2019

grote verhaleN

8 Bewegen bij MS. ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’, aldus de Nationale Beweegrichtlijn in 2018. Deze richtlijn geldt ook voor mensen met MS, die vaak een minder goede conditie hebben.
14 Naasten: vriendschappen. Dit verhaal toont aan hoe verdrietig het is om ziek te zijn en langzaam maar zeker steeds meer vrienden, familie en bekenden te zien wegvallen.
20 MS-professor Joep Killestein. Onlangs volgende dr. Joep Killestein zijn mentor prof. Chris Polman op als hoogleraar MS in het MS Centrum Amsterdam.

artikeleN 
12 Wereld MS Dag 2019. Wereld MS Dag wordt dit jaar gevierd op woensdag 29 mei. Daarom organiseert MS Vereniging Nederland de hele maand mei allerlei activiteiten in het hele land.
24 De Fampyra-Monologen. Op dinsdag 15 januari togen MS-patiënten naar de Tweede Kamer om actie te voeren tot het betaalbaar houden van het ‘loopmedicijn’ Fampyra.
29 Onderzoek: MS at the limits. Mensen met MS hebben vaak nog andere aandoeningen, zoals depressies en angsten. longziekten en diabetes.
32 Duocolumn Hanneke Hulst en Gijs Kooij. Is het brein veerkrachtig?

Preview Nr. 2, april 2019

Nr. 2, april 2019

Voor leden staat de meest recente editie van het magazine MenSen online. Door op de onderstaande button de klikken en uw lidnummer in te vullen, komt u op de volledige versie van het blad terecht.

Lees MenSen

Nummer 1: januari 2019

grote verhaleN

8 Beweging & mobiliteit. 2019 staat voor ons in het teken van Beweging & Mobiliteit. We trappen dit thema af met het verhaal van MS-coach Elfi de Jong.
20 Merkmedicijn of vervanger. In 2018 kwam Glatirameeracetaat Mylan op de markt als vervanger voor Copaxone.
26 MSweb: Werk. Ook als je (gedeeltelijk) afgekeurd bent door het UWV, is het de bedoeling dat je weer op zoek gaat naar werk. Het UWV biedt loopbaantrajecten aan waarin je op zoek gaat naar je mogelijkheden.

artikeleN 
12 Op de bres voor Fampyra. Op dinsdag 15 januari togen MS-patiënten naar de Tweede Kamer
om actie te voeren voor de vergoeding van het ‘loopmedicijn’ Fampyra.
14 Onderzoek: ECTRIMS. Wat is de beste behandeling voor jouw MS? Een verslag van de ECTRIMS conferentie in Berlijn met veel MS-experts en nieuwe en uitdagende resultaten.
30 Nalatenschappen. Regelmatig informeren leden naar de mogelijkheid ons in hun testament op te nemen.
32 Duocolumn Hanneke Hulst en Gijs Kooij. Gezond(er) blijven door te bewegen

Preview Nr. 1, januari 2019

Nr. 1, januari 2019

Voor leden staat de meest recente editie van het magazine MenSen online. Door op de onderstaande button de klikken en uw lidnummer in te vullen, komt u op de volledige versie van het blad terecht.

Lees MenSen

Nummer 1: januari 2018

grote verhaleN

8 MS en werk
Werken met MS is niet altijd even makkelijk. Je bent soms moe of er is onbegrip bij je collega’s. Toch is het belangrijk om te blijven werken zolang het kan, want werk geeft voldoening en energie.
16 VerSlag MS SeSSionS Praag
‘Schat aan kennis en inspiratie’
22 MSweb
‘Wat kan een pgb voor jou betekenen?’
34 VerSlag eCTriMS
‘Een boeiend en hoopgevend congres’

artikeleN 
12 MS en CogniTie
De komende maanden vinden overal in het land lezingen over Cognitie plaats, georganiseerd door MS Vereniging Nederland en het MS Centrum van VUmc. U bent van harte welkom!
14 belangenbeHarTiging Aandacht voor stamceltherapie. Petitie met bijna 50.000 handtekeningen aangeboden aan Tweede Kamer
28 regionieuwS Handboogschieten in regio Brabant Zuidoost. Het vinden van een activiteit die toegankelijk is voor mensen
met MS, is vaak een uitdaging. Handboogschieten blijkt een sport
die veel mogelijkheden biedt.

Lees MenSen

Nummer 2: april 2018

Grote verhaleN
8 Fampyra
Fampyra uit het basispakket? Niet als het aan ons ligt. Half maart besloot minister Bruno Bruins Fampyra niet te vergoeden via het basispakket zorgverzekering. Wij sprongen in de bres. Een reconstructie.
14 MS en werk
Het digitale MS-werkloket is een feit. Werken met MS, kan dat? Een vraag die mensen met MS én werkgevers bezighoudt. Ons antwoord is: ja, meestal wel! Met de website en onze MS-coaches ondersteunen we mensen met MS en hun werkgevers.
24 MSweb
E-health: digitale hulp bij zorg. Een containerbegrip voor aller-hande digitale toepassingen en elektronische hulpmiddelen voor de zorg. Wat hebben mensen met MS aan e-health?
34 Voeding
Gezond eten heeft effect op MS. De relatie is complex en wetenschappelijk bewijs is helaas beperkt, maar toch zijn er veel aanwijzingen dat gezonde voeding een positief effect kan hebben op MS.

ArtikeleN
18 Bewegen: Zitvolleybal
‘Gá sporten! Bewegen is goed voor je, het geeft energie’. Interview met zitvolleybalster Anne Raben.
22 Arena Moves
Zondag 8 juli is de derde editie van ArenA MoveS. Kom in beweging voor een MS-vrije wereld!

 

Lees MenSen

Nummber 3: juli 2018

Grote verhaleN

8 Wereld MS Dag Op en rond 30 mei – Wereld MS Dag – organiseerde onze vereniging weer allerlei activiteiten. Wij kijken terug op leuke dagen.
14 Naasten Saskia kent de ziekte MS al lang. Haar moeder kreeg vijfentwintig jaar geleden de diagnose en toen zij eerst een oogontsteking kreeg en daarna uitval in haar benen, wist ze meteen dat het MS was.
28 MSweb Over de primaire vorm van MS (Primair Progressieve MS, PP MS) tasten we op veel punten nog in het duister. Veel mythes en misvattingen over de ziekte doen de ronde.

artikeleN

16 MS-loket: 0800 1066 Snel antwoord op je vragen over MS? Bel het MS-loket. Deze telefonische service kan je direct doorverbinden met een deskundige.
18 Verslag EMSP Begin juni vond in de Slowaakse hoofdstad Bratislava de jaarlijkse conferentie van de European Multiple Sclerosis Platform plaats, met als thema ‘Op weg naar een patiëntgerichte benadering van MS-onderzoek’
22 Oceans of hope In 2014 schafte de Deense neuroloog dr. Mikkel Anthonissen een schip aan dat hij ‘Oceans of hope’ noemde. Zijn doel: meer aandacht voor MS door met een bemanning van alleen mensen met MS de wereld rond te varen.

Lees MenSen

Nummber 4: december 2018

Grote verhaleN

8 MS en werk Als afsluiting van ons jaarthema ‘werk’ organiseerden wij eind september een symposium over werken met MS. In 15 korte workshops gaven deskundigen de 160 bezoekers nuttige tips en adviezen.
18 Sandy Moves ‘In 2012 vertelde mijn neuroloog me dat ik de progressieve variant vanMS had. Het gevoel in de rechterhelft van mijn lichaam was verdwenen.Door mijn leefstijl aan te passen, heb ik het voor elkaar gekregen de MontVentoux te beklimmen.’
24 MSweb Partner zijn van iemand met MS valt soms niet mee – zeker als er ook mantelzorg nodig is. Sommige mantelzorgers voelen zich alleen staan en hebben behoefte aan ondersteuningen begrip. Die zoeken en vinden ze onder andere bij lotgenoten.

ArtikeleN

12 MS-collecteVan 19 tot en met 24 november 2018vindt de MS-collecteweek plaats.Voor het eerst lopen ook leden vanMS Vereniging Nederland met de collectebus.
14 Onderzoek: project YAnnebeth Lensinck – geboren in1966 – gaf zich op voor Project Y.De onderzoeksdag viel haar alles mee, mede dankzij de uitstekende begeleiding door het MS-centrumAmsterdam.
28 Tessellhuus 2018‘Wat hebben we het getroffen met het weer. Zon… zon en nog eens zon met temperaturen die soms wat (te) hoog waren. We hebben dan ook een week hoofdzakelijk buiten geleefd.’
32 Duocolumn HannekeHulst en Gijs KooijGepersonaliseerde geneeskunde

Lees MenSen
Back To Top
X