Hieronder vind je de meest recente edities van het verenigingsmagazine MenSen in digitale vorm, zodat je het ook online kunt lezen. Alle leden krijgen dit magazine gratis toegestuurd.

Nummer 1: januari 2018

grote verhaleN

8 MS en werk
Werken met MS is niet altijd even makkelijk. Je bent soms moe of er is onbegrip bij je collega’s. Toch is het belangrijk om te blijven werken zolang het kan, want werk geeft voldoening en energie.
16 VerSlag MS SeSSionS Praag
‘Schat aan kennis en inspiratie’
22 MSweb
‘Wat kan een pgb voor jou betekenen?’
34 VerSlag eCTriMS
‘Een boeiend en hoopgevend congres’

artikeleN
12 MS en CogniTie
De komende maanden vinden overal in het land lezingen over Cognitie plaats, georganiseerd door MS Vereniging Nederland en het MS Centrum van VUmc. U bent van harte welkom!
14 belangenbeHarTiging Aandacht voor stamceltherapie. Petitie met bijna 50.000 handtekeningen aangeboden aan Tweede Kamer
28 regionieuwS Handboogschieten in regio Brabant Zuidoost. Het vinden van een activiteit die toegankelijk is voor mensen
met MS, is vaak een uitdaging. Handboogschieten blijkt een sport
die veel mogelijkheden biedt.

Nummer 2: april 2018

8 Fampyra
Fampyra uit het basispakket? Niet als het aan ons ligt. Half maart besloot minister Bruno Bruins Fampyra niet te vergoeden via het basispakket zorgverzekering. Wij sprongen in de bres. Een reconstructie.
14 MS en werk
Het digitale MS-werkloket is een feit. Werken met MS, kan dat? Een vraag die mensen met MS én werkgevers bezighoudt. Ons antwoord is: ja, meestal wel! Met de website en onze MS-coaches ondersteunen we mensen met MS en hun werkgevers.
24 MSweb
E-health: digitale hulp bij zorg. Een containerbegrip voor aller-hande digitale toepassingen en elektronische hulpmiddelen voor de zorg. Wat hebben mensen met MS aan e-health?
34 Voeding
Gezond eten heeft effect op MS. De relatie is complex en wetenschappelijk bewijs is helaas beperkt, maar toch zijn er veel aanwijzingen dat gezonde voeding een positief effect kan hebben op MS.

ArtikeleN
18 Bewegen: Zitvolleybal
‘Gá sporten! Bewegen is goed voor je, het geeft energie’. Interview met zitvolleybalster Anne Raben.
22 Arena Moves
Zondag 8 juli is de derde editie van ArenA MoveS. Kom in beweging voor een MS-vrije wereld!

Nummber 3: juli 2018

Grote verhaleN

8 Wereld MS Dag Op en rond 30 mei – Wereld MS Dag – organiseerde onze vereniging weer allerlei activiteiten. Wij kijken terug op leuke dagen.
14 Naasten Saskia kent de ziekte MS al lang. Haar moeder kreeg vijfentwintig jaar geleden de diagnose en toen zij eerst een oogontsteking kreeg en daarna uitval in haar benen, wist ze meteen dat het MS was.
28 MSweb Over de primaire vorm van MS (Primair Progressieve MS, PP MS) tasten we op veel punten nog in het duister. Veel mythes en misvattingen over de ziekte doen de ronde.

artikeleN

16 MS-loket: 0800 1066 Snel antwoord op je vragen over MS? Bel het MS-loket. Deze telefonische service kan je direct doorverbinden met een deskundige.
18 Verslag EMSP Begin juni vond in de Slowaakse hoofdstad Bratislava de jaarlijkse conferentie van de European Multiple Sclerosis Platform plaats, met als thema ‘Op weg naar een patiëntgerichte benadering van MS-onderzoek’
22 Oceans of hope In 2014 schafte de Deense neuroloog dr. Mikkel Anthonissen een schip aan dat hij ‘Oceans of hope’ noemde. Zijn doel: meer aandacht voor MS door met een bemanning van alleen mensen met MS de wereld rond te varen.

Nummber 4: december 2018

Grote verhaleN

8 MS en werk Als afsluiting van ons jaarthema ‘werk’ organiseerden wij eind september een symposium over werken met MS. In 15 korte workshops gaven deskundigen de 160 bezoekers nuttige tips en adviezen.
18 Sandy Moves ‘In 2012 vertelde mijn neuroloog me dat ik de progressieve variant vanMS had. Het gevoel in de rechterhelft van mijn lichaam was verdwenen.Door mijn leefstijl aan te passen, heb ik het voor elkaar gekregen de MontVentoux te beklimmen.’
24 MSweb Partner zijn van iemand met MS valt soms niet mee – zeker als er ook mantelzorg nodig is. Sommige mantelzorgers voelen zich alleen staan en hebben behoefte aan ondersteuningen begrip. Die zoeken en vinden ze onder andere bij lotgenoten.

ArtikeleN

12 MS-collecteVan 19 tot en met 24 november 2018vindt de MS-collecteweek plaats.Voor het eerst lopen ook leden vanMS Vereniging Nederland met de collectebus.
14 Onderzoek: project YAnnebeth Lensinck – geboren in1966 – gaf zich op voor Project Y.De onderzoeksdag viel haar alles mee, mede dankzij de uitstekende begeleiding door het MS-centrumAmsterdam.
28 Tessellhuus 2018‘Wat hebben we het getroffen met het weer. Zon… zon en nog eens zon met temperaturen die soms wat (te) hoog waren. We hebben dan ook een week hoofdzakelijk buiten geleefd.’
32 Duocolumn HannekeHulst en Gijs KooijGepersonaliseerde geneeskunde