Ga naar hoofdinhoud

Grote verhalen

10 MS en zwangerschap
Zwanger worden als je MS hebt? Volgens de MS-richtlijn kan het. Wel is het zaak met je neuroloog te bespreken wat een geschikt moment is om zwanger te worden en hoe het zit met je medicatie.

16 Innovatie in je huis
In het kader van ons jaarthema Samen voor innovatie verdiepte de redactie zich in domotica. Een moeilijk woord voor het op afstand besturen van apparaten in je huis. Handig als je moeilijk overeind komt of een beperkte handfunctie hebt!

28 Leden in beeld
Afgelopen zomer werden er diverse zeilreizen georganiseerd voor mensen met MS. De Nederlandse organisatie Oceans of Hope zeilde naar Engeland heen en terug; Angelique voer mee met de internationale tocht. Een verslag van beide reizen.

36 MS-kwaliteitsregistratie
Anno 2022 zijn er meer dan vijftien medicijnen die MS kunnen afremmen en die allemaal net iets anders werken. Maar hoe houden arts en patiënt samen het overzicht over het verloop en de behandeling van MS? En hoe zorg je er samen met je arts voor dat je de medicatie kiest die het beste bij jou past?

14 Rijbewijskeuringen
Voor het verlengen van je rijbewijs ben je niet verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen. De meeste mensen laten dat dus achterwege. Maar wat als je MS hebt? Moet je het dan wel doen?

20 Jongeren
Als je net de diagnose MS hebt gekregen, komt er veel op je af. In onze brochure en webpagina’s voor jongeren nemen we je mee aan de hand van drie fictieve personages: Maureen, Daphne en Jonathan. Zij vertellen je hoe zij dealen met hun MS.

32 Zelfredzaamheid
‘Als je echt iets wilt, moet je het zelf doen’. Een uitspraak van de onlangs gestopte zwemster Ranomi Kromowidjojo. Een uitspraak ook die kinesthesist Norbert Hattink uit het hart is gegrepen. ‘Als je zelf je doel kunt bereiken, is de euforie groot.’

Preview Nummer 4. November 2022

ReadSpeaker Bekijk preview in volledig scherm