Grote verhalen

8 Corona en MS: drukke tijden voor de MS-telefoon
Half maart sloeg het corona-virus toe in Nederland. De eerste weken kwam er zoveel informatie op ons af, dat het ons soms duizelde. Dit leidde tot veel onzekerheid, en heel veel bellers naar de MS-telefoon.

12 Leefstijl: blijf bewegen en eet gezond
Hoe houd je een gezonde leefstijl als je – al dan niet vrijwillig – aan huis gekluisterd bent? ‘Stilstand betekent achteruitgang’, zo liet een aantal bezorgde leden ons weten. Gelukkig ontstonden al snel allerlei initiatieven om online te sporten of therapie te krijgen.

14 Visuele klachten bij MS
Er is nog te weinig kennis over visuele problemen bij MS, met als gevolg dat ze niet (h)erkend worden. Zo wordt over een oogzenuwontsteking vaak gezegd: ‘De patiënt ziet niets, de dokter ziet niets’.

20 Twee keer zoveel MenSen met MS?
Nederland telt misschien wel twee keer zoveel mensen met MS als waar we toe nu toe van uitgingen.
Een steekproef onder Nederlandse huisartsen leverde op dat eerder moet worden uitgegaan van 2 op de 1000 als de eerder gehanteerde 1 op de 1000 Nederlanders.

18 Lid in beeld: Wim Middelveld
Wim Middelveld (54) is getrouwd met Joanita die MS heeft, en fietst om geld voor onze vereniging op te halen naar Santiago de Compostela.

24 MiSSie jong
Jongerenwerkgroep MisSie Jong was nog niet uit de startblokken, of alle bijeenkomsten met meer dan
drie personen werden in Nederland verboden. Jong en creatief als de werkgroep is, besloot zij zich aan te
sluiten bij de online ‘lockdown sessie’ van Jong&MS.

28 Nieuws uit de regio: Curaçao
Daniela Job, penningmeester van de Stichting Multiple Sclerose Curacao, stelt zich voor.

32 MS en ergotherapie
‘Veel mensen hebben niet door hoe inspannend het is wat ze doen’, aldus ergotherapeute Minka de Jong.

Preview Nummer 2. April 2020

ReadSpeaker Bekijk preview in volledig scherm