skip to Main Content

Biomedisch technoloog dr.ir. Bram Platel presenteert op de website van zijn stichting MS in Beeld een nieuwe samenvatting van de huidige stand van zaken over COVID-19 en MS. In een video van ongeveer 8 minuten legt Bram in het kort uit hoe de vaccins tegen het coronavirus zijn ontwikkeld en waarom mensen met MS zich geen zorgen hoeven te maken over bijwerkingen op de lange termijn.

Dat het allemaal supersnel is gegaan wil niet zeggen dat er onderzoeksfases zijn overgeslagen, zo betoogt Bram Platel. Er zijn overigens ook tientallen mensen met MS getest, alleen niet specifiek herkenbaar als MS-patiënt. Bram wijst er verder op dat er wereldwijd inmiddels al meer dan 200 miljoen vaccinaties tegen corona zijn gegeven en dat daarbij is gebleken dat de bijwerkingen meevallen. ‘Ze vallen in het niet bij het risico dat een corona-virusinfectie zelf met zich mee kan brengen. En dat is heel belangrijk, het middel is niet erger dan de kwaal’.

In zeldzame gevallen kan bij mensen met MS een vaccinatie volgens hem misschien wel een zogenoemde pseudo-schub uitlokken. Bram Platel: ‘Dat betekent dat je na zo’n vaccinatie tijdelijk meer last zou kunnen hebben van je MS-klachten. Dit komt doordat je lijf druk bezig is om een immuunreactie te maken op het vaccin. Daar kun je zelfs een beetje koorts van krijgen. Dat is heel normaal. Gelukkig gaat dat vanzelf weer over en laat zo’n pseudo-schub geen blijvende schade achter’. In het filmpje heeft Bram het erover dat hij dezelfde terugslag trouwens heeft ervaren nadat hij dinsdagavond 16 februari 2021 – voor hem midden in de nacht – had deelgenomen aan een intensieve internetsessie met medisch specialisten en verpleegkundigen over dit thema.

Voor het hele artikel ‘Coronavaccins, hoezo veilig bij MS’ lezen, ga dan naar MSinbeeld.nl

De korte samenvattende video zie je hieronder:

Back To Top
X