skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Het coronavirus en MS

Het coronavirus is inmiddels ook vastgesteld in Nederland. Een man die kort geleden in Lombardije in Italië is geweest, is besmet, laat het RIVM weten. Wat betekent COVID-19 voor mensen met MS?

Corona handen wassenOmdat deze variant van het coronavirus nieuw is, moeten we nog ontdekken hoe dit virus mensen met MS kan beïnvloeden.

Veel MS-behandelingen werken door het immuunsysteem te onderdrukken of te bewerken. We weten dat mensen met MS, die deze behandelingen krijgen, een verhoogd risico hebben op complicaties die gerelateerd zijn aan virale infecties.

Als je een MS-behandeling krijgt en blootgesteld bent aan COVID-19, neem dan telefonisch contact op met je neuroloog of een andere medicus. Of bel naar je huisarts maar ga niet naar het spreekuur.

Wat zijn de symptomen van COVID-19 en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?
Symptomen van COVID-19 zijn moeite met ademhalen, hoesten en een hoge lichaamstemperatuur, wat zich kan ontwikkelen tot een longontsteking.

Het WHO voorziet in een paar basale maatregelen voor bescherming tegen COVID-19:

  • Regelmatig je handen wassen (minimaal 20 seconde) met desinfecterende gel of zeep en water
  • Als je moet hoesten of niezen, bedek je neus en mond met je elleboog of een wegwerp zakdoekje
  • Bewaar minstens een meter afstand tussen jezelf en anderen, zeker van degenen die hoesten en niezen
  • Vermijd het aanraken van je ogen, neus en mond
  • Tijdens het eten klaarmaken verschillende snijplanken gebruiken voor vlees en groenten en was je handen tussen de verschillende handelingen door

Ook bij andere virussen belangrijk
Bovenstaande maatregelen zijn ook belangrijk voor alle andere virussen die kunnen heersen, zoals een verkoudheidsvirus of een griepvirus. Het is dus altijd goed om deze maatregelen in acht te nemen, om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen virale infecties.

Tot slot is het belangrijk om contact te vermijden met iedereen die vanuit een gebied komt, waar COVID-19 circuleert. Via de website van het WHO kun je de laatste updates krijgen over waar nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Op donderdagavond 27 februari was er een speciale NOS-uitzending over de uitbraak van het virus: ‘Het coronavirus: feiten en fabels’, op NPO1.

Corona en MS-medicatie
Heb je vragen over specifieke MS-medicatie en het Corona-virus, kijk dan op de website van het MS Centrum Amsterdam.

Bronnen: MSIF en NPO

Back To Top
X