skip to Main Content

Fruit en suikers

Suiker is niet per definitie gezond of ongezond. Suiker heeft een functie als brandstof in je lichaam We krijgen alleen gemiddeld veel te veel suiker binnen. Te veel suiker gebruiken verhoogt het risico op het krijgen van diabetes type 2, overgewicht en tandbederf. Minder suiker uit de suikerpot, minder frisdrank en koek en snoep gebruiken en opletten met suikers in kant-en-klaar producten en sauzen, zijn manieren om minder suiker te gaan gebruiken.

Maar hoe zit het nu met fruit, vruchtensap en smoothies? In fruit zijn van nature suikers aanwezig. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers en van nature aanwezige suikers. Toch betekent dit niet dat bijvoorbeeld een appel net zo ongezond is als een glas frisdrank. Om te bepalen of iets gezond is of niet kijk je namelijk niet naar één los stofje maar naar het hele product.

Als je een glas frisdrank drinkt krijg  je in een korte tijd veel suikers en dus veel calorieën binnen. Dit zijn lege calorieën: ze leveren alleen energie, geen voedingsstoffen.  De suikers die je met frisdrank drinkt zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Na het drinken van frisdrank stijgt de hoeveelheid glucose in je bloed snel. Het lichaam reageert daar op met de afgifte van insuline. Dit zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt in de cellen en de bloedsuikerspiegel ook weer snel daalt. Een overschot aan opgenomen glucose wordt opgeslagen als glycogeen of vet. Door die pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kan je je vermoeid voelen en snel weer trek krijgen.

In fruit zitten niet alleen suikers maar ook allerlei gezonde stoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Als je een stuk fruit eet (liefst met schil), krijg je al die voedingsstoffen binnen en komen de suikers veel langzamer in je bloedbaan waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Het eten van 2 a 3 stuks fruit per dag is dus juist erg gezond. Dit geldt voor alle soorten fruit. Wel bevatten sommige soorten fruit meer suiker dan andere. Zo bevat een banaan veel meer suiker dan een portie aardbeien, blauwe bessen of frambozen. Variëren is dus belangrijk. Op diabetesfonds.nl vind je een overzicht van de hoeveelheid suikers  per soort fruit.

Ook het kauwen is belangrijk. Door kauwen wordt de speekselproductie gestimuleerd. Speeksel bevat spijsverteringsenzymen die helpen om je spijsvertering goed te laten verlopen. Ook heeft speeksel een beschermende werking voor je mond en gebit.  Actief kauwen is ook beweging, het helpt je kaken en kaakspieren stevig houden en zou zelfs het geheugen positief beïnvloeden volgens prof Eric Scherder.  Bovendien  zorgt kauwen voor een groter verzadigingsgevoel waardoor je minder snel ongemerkt te veel calorieën zult binnenkrijgen. Dit is ook de reden dat je beter fruit kan eten dan drinken in de vorm van vruchtensap of een smoothie. Bij het persen van sap blijven er veel waardevolle voedingsstoffen achter in de pers. Bij smoothies is dit niet het geval, maar verlies je toch wel wat voedingsstoffen door de bereiding. Ook gebruik je vaak meer dan 1 portie fruit als je een sapje perst of een smoothie maakt. Je krijgt dan dus in korte tijd veel suikers binnen. Dat geldt ook voor sommige zogenaamd ‘suikervrije’ baksels. Een bananenbrood gezoet met vijgen en dadels kan erg gezond klinken maar toch heel veel suikers bevatten.

Drinken

Suikers kan je dus beter niet drinken, dat geldt ook voor fruitsuikers. Drink liefst dranken zonder suiker: water, thee of koffie zonder suiker.  Voldoende drinken is van belang voor je gezondheid.  Anderhalve liter per dag is een goede richtlijn. Per persoon of situatie kan dit verschillen. Als het heel warm is of als je inspannend bezig bent heb je meer vocht nodig. Als je te weinig drinkt wordt je urine donkerder van kleur. Vaak is het voldoende om te drinken als je dorst hebt. Als je toch merkt dat je te weinig drinkt kan het helpen om ook op vaste momenten te drinken zodat het een gewoonte (automatisme) wordt.

Water uit de kraan in Nederland is gezond en veilig om te drinken. Wil je er mee variëren maak dan eens infused water. Daarvoor voeg je smaakmakers als (seizoens)fruit, kruiden of komkommer toe aan een fles water en laat je het even (of een hele nacht) trekken in de koelkast. Je kan zo variëren met verschillende smaken en het ziet er erg feestelijk uit.

Ook koffie en thee zonder suiker zijn gezonde keuzes. Het zijn niet alleen dorstlessers, ze zitten ook vol gezonde anti-oxidanten. Beide bevatten cafeïne (koffie meer dan thee). Met mate geeft cafeïne je een oppepper. Hoe gevoelig je bent voor cafeïne verschilt per persoon.

Het Voedingscentrum heeft leuke tips om te variëren met water, thee en koffie.

 

 

Back To Top
X