skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Helaas is er geen MS-test die met zekerheid aantoont dat je MS hebt. Jij krijgt misschien andere symptomen dan iemand anders. Klachten zijn dus voor iedereen anders. Eén ding is zeker: MS is een diagnose met veel impact.

Voordat je te horen krijgt dat je MS hebt, heb je waarschijnlijk langere tijd rondgelopen met allerlei vage klachten. Veel (huis)artsen zijn voorzichtig met de diagnose MS: gelijksoortige klachten kunnen ook door andere aandoeningen komen, en ze kunnen zomaar verdwijnen waardoor er niks meer aan de hand lijkt te zijn.

Eerste klachten
Soms wijzen kleine dingen op MS. Denk bijvoorbeeld aan prikkelingen in je hand. Maar deze kunnen ook ontstaan door een andere aandoening: een beklemde zenuw in je pols. Om meer te weten, moet een arts je hersenen en ruggenmerg bestuderen. Dit kan op twee manieren: via een MRI-scan of een ruggenmergvochtonderzoek. Bij een MRI-scan kan de arts witte plekken zien in de hersenen en ruggenmerg. Ook daardoor kan hij of zij de diagnose MS stellen.

Praat over je emoties
Krijg je de diagnose MS? Dan betekent dat aan de ene kant een einde aan je vage, onverklaarbare klachten. Aan de andere kant kun je boos, verdrietig en somber zijn. Je reactie is normaal: je bent bezig je diagnose te verwerken. Ook als je nieuwe klachten krijgt, kunnen deze emoties weer naar boven komen. Je doet er goed aan over je gevoelens te praten, met mensen die dicht bij je staan. Dan kunnen ze je beter begrijpen én steunen. Besef dat je MS niet alleen hebt — je partner en andere naasten hebben er ook dagelijks mee te maken. Denk je dat je professionele hulp nodig hebt? Daar hoef je je echt niet voor te schamen. MS is niet niks, en er zijn mensen die jou hierbij kunnen helpen. Denk aan bellen met de MS-telefoon, een gesprek met een MS-coach, je MS-verpleegkundige of een gespecialiseerde psycholoog.

Twee diagnoses: zeker MS en mogelijk MS
Voldoe je aan alle vijf van deze voorwaarden? Dan geeft de arts de diagnose zeker MS. Als je deels voldoet, krijg je de diagnose mogelijk MS.

  1. Je hebt typische MS-klachten en -symptomen
  2. De MRI-scan geeft minstens twee afwijkende plekken aan in hersenen of ruggenmerg
  3. Er zijn minstens twee aanval- en verbeterperiodes (schubs)
  4. Geen aanval- en verbeterperiodes? Dan merk je een jaar lang geleidelijke verslechtering
  5. Er mogen geen andere ziekten zijn die de klachten beter kunnen verklaren dan MS

Lees meer over hoe de arts tot een diagnose komt.

Back To Top
X