skip to Main Content
Lettergrootte: e E Sitemap

Gezonde receptenGeroosterde salade van witlof en biet

Deze heerlijke salade van witlof en rode biet is eenvoudig te maken en zit boordevol gezonde voedingsstoffen: o.a. prebiotische vezels uit de witlof, anti-oxidanten uit de bieten en omega 3 vetten uit de walnoten. Groente roosteren op een bakplaat is een hele makkelijke manier om groenten te bereiden. Je kunt alles van te voren voorbereiden, tijdens het roosteren ontwikkelen er heerlijke smaken en heb je zelf even je handen vrij.   Zorg voor een voldoende grote bakplaat zodat de groenten niet te dicht op elkaar liggen.

SlaLunch- , voor- of bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram gekookte bietjes
  • 2 rode uien
  • 2 peren
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram geitenkaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de onderkant van de struikjes witlof en snijd de struikjes in parten. Schil de peren,  snijd de peren in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd de rode biet in partjes. Maak de rode uien schoon en snijd ze doormidden en vervolgen in plakjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de witlof, bietjes, peer en ui op de bakplaat. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en schep het geheel goed om. Plaats de bakplaat midden in de oven en rooster de groente in ongeveer 30 minuten gaar.

Verdeel over 4 borden en bestrooi met de walnoten en geitenkaas.

Pasta met spinazie en kikkererwten

Kikkererwten zijn net als andere peulvruchten rijk aan eiwitten, vezels, B vitamines en mineralen als ijzer en magnesium. Het advies is daarom om elke week minimaal 1 keer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn een prima alternatief voor vlees, zeker als je ze zoals in dit recept combineert met volkoren graanproducten. Spinazie is een supergroente die rijk is aan anti-oxidanten en de vitamines C, A en K . Dit recept is erg eenvoudig te maken en is bijzonder smakelijk.

Pasta met spinazieHoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren spaghetti
  • 1 kg verse spinazie (of zoveel meer als je lekker vindt)
  • 500 gram kikkererwten (voorgekookt en afgespoeld, of zelf gekookt)
  • 1 biologische citroen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel chilivlokken (of meer als je van pittig houdt)
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

Kook de spaghetti beetgaar in ruim water.

Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de schil. Pers de helft van de citroen uit. Pers de tenen knoflook in een knoflookpers.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan of wok. Fruit hierin zachtjes de knoflook, citroenrasp en chilivlokken.

Voeg de spinazie toe en schep om tot deze geslonken is. Roer de kikkererwten door de spinazie en verwarm ze.

Giet de spaghetti af en roer deze door spinazie en kikkererwten. Roer er tot slot de rest van de olijfolie en het citroensap doorheen

Energiek ontbijt met yoghurt en havervlokken

Probiotica zijn gezonde bacteriën voor je darmen.  Ze worden gevormd bij de fermentatie van voedsel. De omzetting van melk in yoghurt is zo’n vorm van fermentatie waarbij veel goede bacteriën worden gevormd. Plantaardige yoghurt zoals soyayoghurt kan een goed alternatief zijn.  Havervlokken zijn ook erg gezond en hebben een langdurige energie afgifte. Een ontbijt met yoghurt en havervlokken is dus een goed begin van de dag.  Je maakt het helemaal af met wat fruit, noten en zaden.

Energiek ontbijtIngrediënten

  • 200 gram (plantaardige) yoghurt
  • 40 gram grove havervlokken
  • 100 gram rood fruit (evt diepvries)
  • 20 gram noten of zaden (b.v. walnoot, lijnzaad, pompoenpit).

Bereiding

Meng de havervlokken door de yoghurt. Als je houdt van een wat zachter ontbijt doe je dit al de avond van tevoren en zet je het een nacht in de koelkast.

Strooi er het fruit en de noten en zaden overheen.

 

Back To Top
X