Skip to content

Dat MS nog niet te genezen is, weten we. Wel zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe medicijnen op de markt gekomen om (de gevolgen van) MS te bestrijden. Minder bekend is dat je leefstijl je ook kan helpen je brein zo lang mogelijk gezond te houden.

In 2018 verscheen het handboek ‘Brain health’. Dit handboek beschrijft positieve leefstijlkeuzes die ertoe kunnen bijdragen dat je brein zo gezond mogelijk blijft. Let wel: een aanpassing van je leefstijl kan je MS niet genezen, maar kan er wel voor zorgen dat je je beter voelt.

Van de hieronder beschreven factoren wordt verondersteld dat zij zowel effect hebben op het ontstaan van MS als op het voortschrijden ervan:

  • geestelijke en lichamelijke activiteit
  • gewicht en voeding
  • roken en alcohol

>>bekijk de Nederlandse samenvatting van het Brain Health rapport

Specials over leefstijl

In 2020 en 2021 brachten wij bijlagespecials uit bij ons ledenmagazine MenSen. Klik op de cover om het blad te lezen (of voor te laten lezen).

Bijlage leefstijl special
Leefstijl-special 2021

In deze bibliotheek vind je van drie leefstijl-aspecten meer informatie:

Voeding

Mensen met MS hebben veel vragen over voeding. De relatie tussen voeding en MS is complex en wetenschappelijk bewijs voor de invloed van voeding op MS is helaas beperkt. Toch zijn er veel aanwijzingen dat gezonde voeding een positief effect kan hebben op MS.

Lees verder

Bewegen

Als je MS hebt, is het verstandig zo lang mogelijk fysiek actief te blijven. Het zorgt ervoor dat je langer op een bepaald niveau kunt blijven functioneren en je conditie blijft goed. Ook zijn er aanwijzingen dat bewegen zorgt voor een beter functionerende witte stof in de hersenen en voor minder afname van hersenvolume.

Lees verder

Mentale gezondheid

Voor het tweede jaar besteden wij in 2021 aandacht aan het jaarthema ‘Leefstijl’. Dit jaar zoomen we vooral in op het aspecte ‘mentale gezondheid’ van Leefstijl. Mentale gezondheid, oftewel ‘psychisch welbevinden’ is een belangrijke voorwaarde om ‘goed in je vel te zitten’.

Lees verder
Back To Top