skip to Main Content
Luister met webReader
Lettergrootte: A- A+

Het bericht van het Nationaal MS Fonds over een aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekt MS-beïnvloedend gen, is maandag 18 november 2019 als een lopend vuurtje langs de meest uiteenlopende media gegaan in binnen- en buitenland.

Dat begon op deze eerste dag van de nationale collecteweek van het fonds bij de website van het fonds zelf. Aan het begin van de dag haalde het bericht bovendien het Algemeen Dagblad plus De Telegraaf, en in de loop van de ochtend al snel de sites van de NOS Nieuws, het ANP, RTL Nieuws, Omroep Gelderland, MSweb, de Stentor en de website van het RadboudUMC, Nu, Hart van Nederland, de Limburger tot aan Linda en enkele Belgische sites.

Intussen kwamen trouwens ook steeds meer vragen over de feitelijke inhoud van het nieuws. Zo zegt MS-patiënt Reni de Boer – onder meer publicist, ex Mis(s) onbeperkt Nederland, dochter van Jan van Amstel die voorzitter is van MS Vereniging Nederland – op de website van NOS-nieuws: ‘Dit onderzoek geeft hoop, maar iedereen houdt ook een slag om de arm. Ik ben ook een beetje afwachtend. (…) Er komt vaker nieuws over doorbraken, maar dan blijkt het uiteindelijk toch niet zo groot te zijn’.

Sommige wetenschappers – door de redactie van MSweb om commentaar gevraagd – lieten weten: ‘Helaas is van dit onderzoek uit Nijmegen nog geen wetenschappelijk artikel verschenen. Kan er dus niet veel over zeggen. Bovendien is er al veel op dit gebied gedaan door veel grotere onderzoeksgroepen die daardoor veel meer verschillende families konden testen dan nu in Nijmegen kennelijk is gebeurd. Moet het nog zien. Wel blij met de gedachtegang’.

233 risicogenen
Bij nader onderzoek blijkt de opmerking over eerdere grotere groepen mede betrekking te hebben op speurwerk dat door de – afgelopen voorjaar overleden – gerenommeerde neuroloog professor dr. Rogier Hintzen is verricht. Krap een jaar geleden wees hij er in het digitale magazine MSzien van MSweb nog eens op dat al kort na de eeuwwisseling in het MS-centrum van het Erasmus MC Rotterdam op basis van dat stamboomonderzoek de vraag is onderzocht of in families waar MS meer voorkomt bepaalde genen soms meer te vinden zijn. Hintzen: ‘Dat onderzoek heeft in elk geval internationaal een bijdrage geleverd aan identificatie van de risicogenen voor MS. Met een wereldwijd consortium is al een lijst van 233 van zulke MS-risicogenen onderscheiden. Al moet ik erbij zeggen dat tweederde ook risicogenen zijn van andere ontstekingsaandoeningen zoals reuma, SLE, schildklierziek-ontstekingen en type 1 diabetes’.

Onderzoeksconsortium
Het consortium, waar hij het over had, is het in 2003 opgerichte International Multiple Sclerosis Genetics Consortium (IMSGC), een groep samenwerkende onderzoekers op het gebied van MS en aanverwante ziekten met mogelijk genetische oorzaken. Verspreid over universiteiten uit tien Europese landen, de Verenigde Staten en Australië. Vanuit Nederland is het Erasmus MC partner in dat IMSGC. Het Medisch Centrum van het Nijmeegse Radboudziekenhuis is er niet in vertegenwoordigd.

De Rotterdamse hoogleraar Rogier Hintzen beklemtoonde indertijd vooral dat de genetische lijn één van de vele mogelijke factoren is ter verklaring van het krijgen of het verloop van MS. ‘Er is zeker ook sprake van een samenspel van genen met elkaar, en genen met omgevingsfactoren. Maar er zijn ook invloeden gevonden van diverse virussen, gebrek aan vitamine D, zonlicht, roken, voeding en misschien wel luchtvervuiling. Mogelijk ook infecties’.

Wordt dus stellig vervolgd en zeker zodra de resultaten bekend zijn van het Nijmeegse onderzoek.

Bronnen: diversen, 19.11.2019

Back To Top
X