Even pauze als u voor iemand zorgt

Als u voor een ander zorgt is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen, om te voorkomen dat u overbelast raakt en om ervoor te zorgen dat u ook tijd aan uw andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s kunt besteden. De tijdelijke en volledige overname van uw mantelzorgtaken heet respijtzorg.

Wie neemt de zorg van u over?

U kunt de zorg overdragen aan mensen uit uw eigen omgeving, vrijwilligers of beroepskrachten. Vrijwilligers die de zorg kunnen overnemen zijn geschoolde vrijwilligers van bijvoorbeeld de Vrijwillige Thuishulp, Vriendendienst, Georganiseerde Burenhulp, Buddyzorg, Vitalis of de Vrijwillige Terminale Thuiszorg.

Als de zorg door beroepskrachten wordt overgenomen, is een indicatie van het CIZ of de Gemeente waarin u woont noodzakelijk. De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis door vrijwilligers en/of beroepskrachten.

Voor meer informatie, handige websites en adressen zie: www.respijtwijzer.nl .

(Bron: Stichting Mantelzorg)