Begin november is de week Chronisch Zieken. In deze week starten acht beweegcursussen die qua niveau en intensiteit zijn afgestemd op mensen met een chronische aandoening. De locaties zijn verspreid over Wilnis, De Hoef, Woerden, Maarssen en Zeist. De leiding van een cursus houdt rekening met ieders persoonlijke mogelijkheden en heeft kennis van de aandoeningen. Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan een van deze cursussen. De cursussen in Zeist duren vijf weken, de overige duren zes weken.

Tijdens de verschillende cursussen laten wij u zien dat bewegen niet alleen gezond is, maar ook gezellig en leuk. Bewegen draagt bij aan zelfredzaamheid en brengt mensen met elkaar in contact.

Gezelligheid staat dan ook bij alle cursussen voorop. Hieronder ziet u een overzicht van het aanbod.

1. Wandelen in Wilnis

Tijdens de wandeltraining in Wilnis wordt rekening gehouden met de tempoverschillen. Zo loop je niet alleen en kun je toch je eigen tempo bepalen. De lessen zijn op maandagochtend van 10.00 tot 11.00 uur en starten op 11 november. Er wordt vertrokken bij de ingang van de Willestee aan de Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis. Denk aan passende kleding bij het weer.

2. Sport en spel in De Hoef

In De Hoef kun je elke donderdag avond van 19.00 tot 20.00 uur komen bewegen. Elke week staan nieuwe activiteiten op het programma. Er is dus veel afwisseling. Door de diversiteit aan deelnemers kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan de activiteit. De lessen zijn in sportzaal De Sprinbok aan Ooszijde 61A in De Hoef en starten op 14 november. Het is prettig om sportkleding te dragen en binnenschoenen (geen zwarte zolen).

3. Atacoyo in Woerden

Atacoyo is een trainingsmethode op muziek, waarbij conditie-, spierversterkende-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen elkaar afwisselen. De cursus wordt vanaf 13 november op zes woensdagen gegeven van 9.30 uur tot 10.30 uur aan de Kievitstraat 40 te Woerden. U moet zelf een handdoek meenemen.

4. Fysio fitness in Woerden

Tijdens deze fitness les wordt in kleine groepjes gewerkt aan conditie, kracht en eindigt de training met ontspanningsoefeningen. De cursus start vanaf 12 november op zes dinsdagen gegeven van 14.00 uur tot 15.15 uur aan de Terschellingkade 1 te Woerden. De fysiotherapeut neemt vooraf contact op voor een korte intake.

5. Therapeutisch zwemmen in Maarssen

Bij het therapeutisch zwemmen staan oefeningen in verwarmd water centraal. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt gewerkt aan lenigheid, kracht en conditie op een manier die bij uw mogelijkheden past. Het zwembad heeft een luietrap om het water in te komen. De lessen zijn elke vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur in zwembad Safari aan het Bisonspoor 237 in Maarssen en starten op 15 november.

6. Hart in Beweging-zwemgroep in Zeist

Dit zwem uur is speciaal bedoeld voor mensen met een hart- en vaataandoening, maar ook mensen met een reumatische of andere chronische aandoening hebben baat bij de lessen. Tijdens dit uur worden verschillende spel- en beweegoefeningen in het warme water gedaan, begeleid door een gediplomeerde Hart in Beweging-docente. De cursus start op maandag 18 november van 19.00 uur tot 20.00 uur in zwembad Dijnselburg aan het Badmeester Schenkpad 8 in Zeist.

7. Chi -wandelen in Zeist

Wandelen is zeker mogelijk zonder de gewrichten zwaar te belasten. Op basis van chi-wandeloefeningen en -technieken is wandelen vooral ook voor mensen met een chronische aandoening toegankelijk. De cursus start op donderdag 21 november van 09.00 tot 10.00 uur bij gymzaal Bisonveld aan de Woudenbergseweg 13b in Zeist.

8. Qigong in Zeist

Qigong is een Chinese bewegingskunst die je energie geeft en stress vermindert. Er wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke mogelijkheden. De cursus start op donderdag 21 november van 19.30 tot 21.30 uur aan de Javalaan 32A (kindervreugd) in Zeist.

De cursussen zijn speciaal geschikt voor mensen  met een chronische aandoening, zoals bijvoorbeeld een hart- en vaataandoening, reumatische aandoening, MS, astma of longaandoening of parkinson. Maar ook voor mensen met klachten als chronische vermoeidheid, rugklachten, futloosheid of weinig energie is de cursus geschikt.

Twijfelt u of de activiteit geschikt is voor u of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van de consulenten aangepast sporten. Zij kunnen met u kijken of het beweegniveau en de intensiteit van de activiteit passen bij uw mogelijkheden.

Aanmelden en kosten

Aanmelden kan tot maandag 4 november door te klikken op de banner ‘Aanmelden Beweegcursussen Week van de Chronisch Zieken’ op www.aangepastsporten.nu of door een van onderstaande consulenten te bellen. De kosten voor de cursus zijn vijftien euro per persoon. Dit kunt u de eerste les contant en gepast meenemen en betalen aan de docent.